Torrfluga på Björkadammen

Juni 2010

Jag och Joakim hade pratat om att besöka Björkadammen Midsommardag. Av flera anledningar siktade vi på kvällsfiske, främst med tanke på möjligheten till torrflugefiske.

Vi anlände halv sju och löste kvällskort som gällde till nio. Kvällen var solig med svaga krusningar på ytan. Vi började med guldhuvudförtyngda nymfer men övergick till torrflugor när vinden la sig. Joakim hade omgående vak på sin fluga. Han kunde bittert konstatera att det var en dålig knut som skilde honom från kvällens första. Inspirerad av den positiva responsen i ytan knöt han på en Europa 12:a. Några kast senare följdes ett bestämt vak av ett distinkt mothugg. Kvällens första tyngde håvnätet och vi förstod att torrfluga var rätt val. Jag själv presenterade en osänkbar hjorthårsfluga som även den gav fast fisk efter några kast. Båda fiskarna var starka men löjligt små.

Sista halvtimmen bjöd på mycket ytaktivitet. Många av vaken var utom räckhåll, med undantag för några pulshöjare nära flugan. Joakim hade ett par hugg i kategorin Attacker när han drog in med små ryck. Klockan passerade nio och vi fick nöja oss med vars en. En härlig torrflugekväll som gav mersmak.

Text: David Altengård


Kvällsfiske

Foto: David Altengård

Torrflugefångade regnbågar

Foto: David Altengård