AW-fiske i Björkaåns mynning

Gustav Hjalmar
April 2015

Jag och min vän John Jönsson hade snackat om att fiska i Björkaåns mynning till Vombsjön. John kände till några heta ställen för att fiska efter gädda.Vi körde ut en dag efter jobbet. Vädret hade varit kanon under dagen så vi var taggade. Vi började uppströms i en ”gäddvik" som John kallade den, där hade de haft grymt gäddfiske förr.

Tyvärr så var vattenståndet högt, och Johns favoritställe var i princip dränkt, men detta stoppade inte honom. Han vadade ut i sumpen för att offra sina skor och strumpor för en perfekt fiskeplats. Vad gör man inte för sitt fiske! Han hade två påslag på sin jigg där ute, dessa var nog i mindre kaliber. Vi använde oss av jigg ”Savage Gear” riggat som på bilden. John och hans fisketokiga far fiskar på detta sätt och det är riktigt effektivt.

Med våta skor och strumper fortsatte vi nedströms. Jag gör ett kast ut mot ett grundare parti av ån. Jag tar hem betet och precis när jag ska lyfta upp jiggen kommer en gigantisk skugga och hugger på jiggen. En gädda på 4.77 kg blev resultatet, den var smal och hade nog kunnat väga ett kilo till. Men jag var jävligt nöjd med fisken. Det var länge sedan jag fick känna på en gädda över 4 kg.

Vi närmade oss båtplatsen vid Vombsjön när John på fick på en 3-kilos-gädda i bra kondition. Något Senare fick jag en 2-kilos. Totalt fick vi 3 st gäddor på 4770 g, 3225 g och 2370g. En riktigt go kväll blev det med bra fiske. Vi kommer definitivt återkomma inom det närmaste.

Jiggen vi använde

Foto: Gustav Hjalmar

Johns 3-kilos-gädda

Foto: Gustav Hjalmar

Gustavs gädda på 4,77 kg

Foto: John Jönsson