Bondemölla på Valborg

April 2010

Jag hade abonnerat Bondemölla på Valborgsmässoafton. Håvnät tyngdes ner och huggen var oräkneliga. Revanschen från i höstas var ett faktum.

Vi som övernattade hade en sedvanlig grabbkväll. Ingredienserna stavades Grandiosa, överfulla flugaskar, iPhone-applikationer, Dansk Rugporter, för mycket tilltugg och en lagom varm bastu. En parentes som egentligen har längre preskriptionstid är att det även gjordes några kast denna kväll...

Jag och Jesper satt på en bänk intill vattnet och väntade på att ugnen skulle grädda vår pizza. Vattnet låg blankt, fisken vakade och Jesper sa efter en stund: "Jag skulle kunna betala vad som helst för att få fiska lite nu". Oberoende av detta uttalande sa ägaren, som stod och rensade fisk en bit bort; "Gör ni några kast om ni vill". Som skjutna ur en kanon, som två barn som precis fått pengar till glass sprang vi in för att tackla våra spön. Vi satte givetvis nytt rekord för hur snabbt man kan stoppa i sig en pizza och stegen ut till vattnet var långa och förväntansfulla. Anledningen till att denna parentes slutar redan här är att känslan över att få flugfiska lite var bättre än det obefintliga fångstresultatet.

Morgonen kom och övriga flugfiskare anslöt. Vi fiskade sju till sju med uppehåll för lunch mitt på dagen. Sammantaget en riktigt lyckad dag med 31 regnbågar och förmodligen lika många tappade. Avslutar med ett minnesvärt fragment från en innehållsrik dag:

Conny står och drillar fisk när jag kommer förbi och frågar om han vill ha hjälp att håva den. Conny svarar lugnt och lite nonchalant: "Nä, det är lugnt, jag ska ändå släppa tillbaka den". Vi står båda tysta, fisken kommer närmare och närmare. Den ser stor ut varpå jag säger: "Du vet att man betalar max 200 kr per fisk". Conny står tyst och koncentrerad några minuter innan tillslut säger: "Aah, jag tar nog upp den ändå". Det är först när jag hivar upp en överfull håv på land som Connys ansiktsuttryck ändras. Vågen visar 6,2 kg och Conny håller tillslut med om att den var värd att ta upp.

Text: David Altengård


Flugfiskaren Peter Altengård

Foto: David Altengård


6,2 kg regnbåge

Foto: David Altengård

Conny Schön med sin bjässe på 6,2 kg

Foto: David Altengård

Jesper Carlsson med sin första regnbåge på fluga, 3,4 kg

Foto: David Altengård