Junifiske i Bondemölla

Juni 2011
Torsdag

Jag lämnade in sommarens sista tenta, sprang hem med glatta steg, hämtade fiskeutrustningen och sprang ner till tåget. I närmare ett halvår hade jag längtat efter denna dag och nu var den äntligen här. årets fisketur till Bondemölla Sportfiske.

Resan mellan Karlskrona och Höör verkade ta en evighet. Väl på plats lämnade jag årets största pizzaorder och blev sedan hämtad av Joakim. Inom kort var vi vid dammarna och en spegelblank yta mötte oss.

Fisket var bokat till fredagen men David berättade att vi fick kvällsfiska om vi ville. Det vakade mycket i bägge dammarna men vad som åts var det ingen som hade en aning om. Längst upp i övre dammen stod David, Joakim och Gustav och kastade på vakande fisk. Själv fiskade jag med en nybunden skalbagge som snart slukades av en pigg regnbåge. Fisken satte fart över hela dammen och inom ett ögonblick fanns bara backingen kvar på rullen. Så småningom återutsatte jag en 1,5 kilos fisk i toppkondition.

Alla åtta fiskegalningar hade fått känna på fisk och Roger hade fått sin första regnbåge på fluga. Ett praktexemplar kring 3 kg. Det började skymma och blodsugarna vaknade till liv. Bitna men belåtna avrundade vi kvällen med flugbindning och "Bård & Lars".

Fredag

Jag hade redan varit uppe en timme när de andra vaknade vid fem. Så fort vi fått i oss lite frukost smög vi ut till vattnet. Fiskarna var svåra att locka till hugg men efter ett par timmar bröt Gustav trenden och fångade dagens första.

Jag testade vått, torrt, stort och smått utan nämnvärt resultat. Vid lunchtid fick vattnet vila och vid nästa pass blev det spöböj omedelbart på flera håll utom mitt eget. Smått desperat tittade jag bland mina färgglada flugor och inom kort satt en "Masken" i tafsen. David körde med samma taktik och när hemtagningen ändras från lugnt och sansat till supersnabbt började fisken visa intresse med flertalet efterföljningar och missade hugg.

Dagens sista två timmar fiskade jag med den klassiska Klinkhammer och inom loppet av några minuter missade jag tre hugg. Aktiviteten avtog så småningom och det var dags att avsluta dagen. Sammanlagt fångades 15 regnbågar och 1 gädda. Givetvis har vi redan bokat nästa års besök. Man måste vara ute i god tid..

Text: Niklas Leijon


Jesper

Foto: Niklas Leijon


Ekorre

Foto: David Altengård

Roger ovanför "Fallet"

Foto: Niklas Leijon

Joakim och David vid inloppet till övre dammen

Foto: Niklas Leijon