Höstfiske Bondemölla

Claes Norstedt
Oktober 2013

Vi firar 15-årsjubileum är det första David berättar när vi traditionsenligt möts upp en tidig höstmorgon i Bondemölla. Det är som vanligt ett härligt gäng med fiskeentusiaster som David har lyckats samla ihop och trots den arla morgonstunden så är det med snabba steg vi snabbt sprider oss runt dammarna. Morgontröttheten verkar som bortblåst hos samtliga, nu är det fiske som gäller.

Jag som hade tänkt att inleda fisket i den övre dammen hinner inte ta många steg innan sällskapets yngsta deltagare har krokat båda en och två fiskar ute på ön i nedre dammen. Det är riktigt fina regnbågar runt 4 kg som till slut får syna håvgarnet. Stärkt av den inledningen står jag snart redo vid ett av mina favoritställen i övre dammen. Full med självförtroende inför mitt flugval, som för dagen är klassikern Black Martinez, börjar kasten rullas ut i solfjädersform men det är stendött för samtliga runt dammen. Flugasken åker upp illa kvickt och den ena skapelsen efter den andra hinner knytas på innan jag konstaterar att det nog inte flugorna det är fel på.

Kyliga vindbyar börjar krusa den spegelblanka ytan. Tillsammans med skogens alla vackra färger påminns vi om höstens ankomst och det är bara att konstatera vilken underbar tid det är att vistas i naturen. Dagen bjöd på trögt fiske även om det då och då syntes böjda spön runt dammarna. Runt 20 regnbågar fångades varav tre av mig. David fångade dagens största och tillika nytt personligt regnbågsrekord - 5,9 kg.


Claes ute på ön

Foto: David Altengård


Davids nya PB

Foto: Fritjof Nilsson