Höstfiske Bondemölla

Hampus Ekelund
Oktober 2014

Eftermiddagen den 2/10, efter ett kort stopp på mataffären, satte jag och David kurs mot Bondemölla Sportfiskeanläggning. För min del var det första gången jag hade möjlighet att följa med och då jag knappt hunnit fiska överhuvudtaget de senaste två åren var förväntningarna höga. Vi anlände en stund senare och stegade in i övernattningsbyggnaden som visade sig vara folktom. På golvet stod dock ett antal stora plastlådor med flugbindningsmaterial vilket skvallrade om att Niklas Leijon fanns någonstans i närheten. Vi mötte honom och Marcus ute vid den nedre dammen och tog en gemensam promenad runt vattnet. En snabb blick i fångstrapporten avslöjade att det under dagen hade fångats fem fiskar över fem kg vilket naturligtvis bådade gott inför morgondagen.

Efter rundvandringen installerade vi oss i allrummet och inväntade Joakim, Hans och våra nyligen beställda pizzor. När David kontaktade resten av de tilltänkta övernattningsgästerna visade det sig dock att några hade missuppfattat upplägget och trodde att fisket var tänkt att äga rum först på lördagen med övernattning från fredagskvällen. Kommunikationsmissen resulterade i att Roger och Jörgen anlände efter kvällsmaten och Peter meddelade att han dessvärre inte kunde ta sig dit förrän på fredagsförmiddagen. För resten av oss fortgick torsdagskvällen under god stämning med flugbindning, onyttig mat och dryck och samtal om allt mellan himmel och jord.

Fredag morgon kom och resten av gänget slöt upp vid den nedre dammen. David drog förutsättningarna för dagens storfisktävling innebärande att de tre största fiskarna skulle betalas ur den gemensamma kassan och att den som lyckades fånga dagens största skulle belönas med en tjusig, graverad plakett tillverkad av Claes.

Startskottet gick och tolv entusiastiska flugfiskare positionerade sig runt de båda dammarna. Joakim blev den förste att kroka en regnbåge i den övre dammen och strax därefter hade även Claes och Johan landat fisk. Själv stod jag vid vattenfallet med en skrikigt rosa variant av ”masken” i änden av tafsen. Fiskarna verkade dela min skepticism avseende flugvalet så jag bytte till en svart nymf med guldskalle vilket gav resultat tämligen omgående. Fisken, vars vikt uppskattades till mellan 3,5 och 4 kg, fick simma vidare. Resten av förmiddagen bjöd på trögt fiske och när klockan närmade sig lunchtid var det dags för korvgrillning, taktiksnack och ljug.

Efter lunch var det fortsatt glest mellan huggen men så plötsligt lossnade det. Huggperioden varade i ungefär 20 minuter och resulterade i flera landade fiskar, däribland dagens två största. Utöver de landade fiskarna rapporterades två fall av grov tappad fisk. I det ena fallet hade fisken rusat iväg med i stort sett hela fluglinan och därefter gjort ett imponerande luftsprång med tafsbrott som följd. I det andra fallet krokades fisken från ön, rusade utåt för att sedan göra helt om och simma rakt mot ön och in under bron där tafsen skavdes av.

Strax efter klockan fem på eftermiddagen samlades alla för att summera dagen som bjudit på relativt trögt fiske. Facit visade 13 fångade fiskar och vinnarna av storfisktävligen blev David (6 kg), Hans (5,5 kg) och Johan (5 kg). När det väl högg var fiskarna inte direkt selektiva utan sög i sig alltifrån masken till mindre torrflugor.

Mitt första Bondemöllabesök bjöd visserligen inte på några överväldigande fångster för egen del men helhetsintrycket av anläggningen var ändå i stort sett lika gott som sällskapet.


Soluppgång övre dammen

Foto: David Altengård


Eftermiddag nedre dammen

Foto: David Altengård


Davids vinnarfisk

Foto: Claes Norstedt