Harasjömåla 2020 (Coronafiske)

Maj 2020

En pandemi hade drabbat världen. Planeten mådde bättre och människorna sämre. Mänskligheten stod inför en utmaning. Som den sociala varelse vi är, gruppbildning och samarbete har format oss, skulle vi undvika att träffa varandra. I alla fall inte för många åt gången och helst inte inomhus. Allt för att undvika smittspridning.

15 år tidigare hade en gemenskap växt fram. Ingen förening med stadgar. Inga möten och ingen byråkrati. Det hela byggde på ett gemensamt intresse; fiske.

Corona, tidigare en kall öl med lime, nu ett aggressivt virus som spritt sig över världen. Ett virus som skapat oro och social distansering men även fungerat som ett vaccin mot FOMO (Fear of missing out). Aktiviteter och evenemang ställdes in och naturen fick visa upp sina generösa öppettider.

Platsen Harasjömåla hade funnits som ett litet lockrop i mitt småbarnsförälderhuvud under en tid. Nu var det dags. Att fiska och umgås utomhus var en av få tillåtna aktiviteter. Jag ringde runt till de som varit med och skapat den här webbplatsen och tack vara Corona-effekten blev det full pott. Hela gänget skulle med. Den bokade helgen i maj visade sig dessutom vara på dagen 15 år sedan en av de första berättelserna publicerades här på webbplatsen.

Helgen närmade sig och halva gänget samlades på fredagen för att fiska i den populära flugströmmen. När alla anlänt ägnade vi helgen åt flugfiske i dammar och småsjöar. Fick någon fisk? Hur stora? Vilka flugor? De där frågorna är inte så viktiga längre. Visst höll vi utkik efter lediga bryggor och visst fångades det en och annan regnbåge. Men lägerplatsen och kvällens lägereld stod i centrum. Även väderomslag och klorofyllgröna bladverk är minnen som väger tyngre än fångsten.

Jag tror att vi alla fick mersmak. Mersmak på den fantastiska platsen Harasjömåla. Mersmak på att fiska tillsammans. Mersmak på mer tid i naturen. Jag tänker inte använda uttrycket ”i dessa Coronatider” utan konstaterar att utomhusvistelse, umgänge i naturen och en sprakande lägereld är allmängiltig livskvalitet.

Text: David Altengård


Dammets gyl

Foto: David Altengård


Lägereld

Foto: David Altengård

Flugströmmen

Foto: Gustav Hjalmar

David solskensfiskar

Foto: Gustav Hjalmar

Hampus vid Mellanbäckasjön

Foto: Niklas Leijon

Marcus flugfiskar

Foto: David Altengård

Gustav håvar kvällens första regnbåge

Foto: David Altengård

Hampus efterlängtade fångst

Foto: David Altengård

Kvällsljus över Mellanbäckasjön

Foto: Hampus Ekelund