Ekdala Ström

Claes Norstedt
Maj 2016

Det finns en del eldsjälar inom sportfiskevärlden som anstränger lite sig extra för att ge oss fiskare en upplevelse utöver det vanliga. Tommy, ägare av Camp Mayfly, är en av de eldsjälarna och i maj var vi ett gäng som begav oss till ett av hans vatten, Ekdala ström.

Efter drygt en timmes körning i den stekande sommarsolen var jag äntligen framme och möttes av ett trevligt gäng fiskare. Sovplatser delades ut, ölen togs fram och grillen tändes. När våra magar var fulla med nygrillade burgare dröjde det inte länge fören fiskelusten tog över och spöna tacklades för första dagens kvällsfiske. Vi spred oss ut över anläggningen som består utav ett par sjöar och en strömsträcka på några hundratals meter. Valet föll på strömmen och vi var några fiskare som systematiskt började fiskade av sträckan uppströms. Nymfen ersattes så småningom av en liten röd/svart minizonker, vilket skulle visa sig vara ett klokt val. I en av de lite större poolerna nedströms krokades en fin båge på ett par kilo som efter en fin fight fick simma hem igen.

Jag och David hade bestämt oss för att ta en kortare sovmorgon och hoppa över det tidiga fisket som oftast brukar kosta mer än det smakar. Av erfarenheter sen tidigare så brukar de köldslagna bågarna behöva ett par timmar på sig att vakna till liv. Tji fick vi då det redan hade landats ett flertal fiskar innan vi hade kravlat ur våra sovsäckar. Fiskesuget tog över och frukosten fick vänta. Det dröjde inte länge innan David började skörda framgångar med masken och det var bara att se på när David krokade fisk efter fisk samtidigt som mina olika nymfer ratades som pesten. Suget efter spöböj blev för stort och till slut så dinglade en röd mask även från min tafsspets. Det skulle visa sig vara en mardröm att kasta på mina lätta utrustning och det tog inte lång tid att acceptera mitt fisklösa öde och byta tillbaka till de för dagen värdelösa imitationsflugorna.

Morgonens huggsexa var över efter några timmar och under resten av dagen kom endast några sporadiska fiskar upp. Fisket i de mindre strömpartierna blir snabbt lite sämre när det har kommit upp några fiskar och det är viktigt att låta vattnet vila mellan varven. För egen del avslutades dagens fiske i en av dammarna där en liten sarv valde att sympati-hugga på en av mina flugor och ge mig lite spöböj medan resten av gänget tog hand om dagens fångst.

Tommy har verkligen skapat en kanonfin anläggning med en omkringliggande natur som ramar in allt på ett väldigt vackert sätt och det är ett föredömligt exempel på hur ett naturtroget Put and take-fiske ska se ut.

Slutligen skulle jag vilja rikta ett stort tack till Patrik Hansson som arrangerade hela den här turen och som såg till att våra magar aldrig kurrade och att våra strupar alltid var fuktade, fiskehatten av för dig!


Strömsträckan

Foto: David Altengård


Claes håvar kvällens första

Foto: David Altengård


Storstugan

Foto: David Altengård