Ekemölla

David Altengård
April 2017

Jag fick möjlighet att följa med till Ekemölla Sportfiske som ligger mellan Osby och Älmhult. Fiskecampen, som marknadsför sig som Norra Skånes bästa flugfiskevatten, består av tre sjöar och tre övernattningsstugor. Vi var ett gäng söderifrån som träffades på kvällen för korvgrillning och sedan övernattning till en hel dags abonnerat fiske. Stugorna var uppvärmda och rymliga med helt rätt känsla för den naturupplevelse som väntar ute vid vattnet.

Mer eller mindre morgonpigga flugfiskare började kasta ut sina flugor och ganska snart böjdes spö efter spö. Streamers av olika slag gav resultat och vid den gemensamma lunchen kunde 27 fiskar räknas in. En solig och otroligt härlig morgon övergick så småningom i årstidsenligt aprilväder. Spegelblank sjö avlöstes av kraftig vind med inslag av både snö och hagel. Som flugfiskare fick man ställa om snabbt, från klumpiga kast med förtyngda streamers till att precisera små torrflugor i närheten av insektsvakande fisk. En vackert tecknad regnbåge fångad på torrfluga förgyllde min eftermiddag.

Ekemölla är ett trevligt P&T-vatten i vacker miljö som säkert är ännu mer inbjudande när växtligheten slaget ut och insektslivet kommit igång. Storleken på fisken vi fångade hade mer att önska i jämförelse med andra anläggningar med likande koncept. Många fiskar under kilot och dagens största vägdes in strax under två kilo.


Ekemölla

Foto: David Altengård


Regnbåge fångad på torrfluga

Foto: David Altengård