Fångst utan fettfena

September 2007

Regnig sommar och tidig höst gör septemberfisket i sydkustens havsöringreproducerade åar extra intressant. Därför var det med en självklarhet som jag tackade ja till Roland Månssons sista gästfiskekort till Nybroån.

Vi träffades klockan tolv och bestämde att vi skulle börja en bit uppströms. Jag flugfiskade från "dubbel broarna" till Bredastensbron, medan Roland spinnfiskade nedströms den sistnämna bron. Ganska omedelbart nöp det till i min lina och för en tiondelssekund hoppades jag på öring. Men efter mothugg mer eller mindre flög en abborre upp på land.

Några kast senare och en bit nedströms nafsade det till igen. Denna gång såg jag att det var en öring som dock släppte direkt. Vad jag kunde skymta var det en lekfärgad fisk i kilosklassen. Jag gjorde ett snabbt flugbyte och ytterliggare några kast, men utan framgång. Något senare mötte jag upp Roland och vi åkte nedströms

Vi började norr om landsvägsbron där jag fick en mindre gädda. Efter fika i klubbstugan koncentrerade vi oss på sträckan mellan landsvägsbron och mynningen. Kraftig blåst gjorde att jag bytte till spinnfiskeutrustning. Efter bara några kast högg det och ett distinkt ryck följdes av en kort rusning. Givetvis gick tankarna till öring, men återigen uppenbarade sig en gädda. Ytterligare en gädda fångades men någon fångst med fettfena blev det inte.

Text: David Altengård


Abborrfena

Foto: David Altengård


Gäddfena

Foto: David Altengård