Årets första gäddfiske

April 2005

Satt och åt frukost då telefonen ringde. Det var David i den andra ändan och än en gång lyckades han locka ut mig på en fisketur. Denna gång for vi ner till Skarviken utanför Ystad. En grå himmel och måttlig sydostvind mötte oss. Perfekt för öring sa David, och jag höll med. En och en halv timme senare var vi inte lika säkra. Ska vi prova gädda i Svaneholmssjön utanför Skurup istället? frågade David. Ok sa jag. Ingen av oss hade fiskat i Svaneholmssjön tidigare vilket förklarar att vi inte visste var man skaffade fiskekort. Ett snabbt mobilsamtal och allt var fixat. Det var tydligen Svaneholmsslotts Musée som höll i det. Tre timmars fiske med båt för 100 kr.

Nu hade vinden tagit i och vi drev minst sagt fort. Grunt var det också, väldigt grunt. Mitt ute på sjön låg en ö och strax utanför den fanns en djuphåla. Där small det till! Trots storleken så var det klös i den lilla gäddan. 1-0 till Leijon! Atom sviker sällan. Vi fortsatte driva ner bakom ön och jag sa åt David att lägga sitt drag utanför vassen. Inget i första kastet men på andra så högg det, dock var gäddan knappt större än draget. Men ok, fisk som fisk, 1-1. Vi fortsatte in i en av vikarna, men där hände inget.

De sista tre kvarten ankrade vi utanför samma ö som vi fiskade vid tidigare. Atomen hade tappat sitt flyt så det fick bli ett dragbyte. Jag tittade på en av mina mörtjiggar och tänkte "Varför inte. Så jag hivade ut gummifisken, ryckte en gång, två gånger… PANG! David kunde knappt tro sina ögon. En gädda strax under kilot sög i sig jiggen. Som de andra återfick gäddan friheten och vi åkte hem. 2-1 till Leijon vid årets första gäddfiske. Nåja, lite flyt får man ha ibland.

Text: Niklas Leijon


Niklas tar ledningen

Foto: David Altengård


David kvitterar

Foto: Niklas Leijon