Gäddrapport 2016

Hampus Ekelund
2016

2016 skulle bli ett gäddår. Det blev det också såtillvida att jag spenderade betydligt fler timmar med spö i handen än jag gjort de senaste fem åren tillsammans. Å andra sidan hade jag nästan inte fiskat överhuvudtaget de senaste fem åren… Det blygsamma målet för 2016 var att slå mitt pinsamma personbästa avseende flugfångad gädda; 5,7 kg.

Årets första äventyr blev en tur till Snogeholmssjön för lite förleksfiske. Resultatet blev sju landade gäddor, varav tre på 3-3,5 kg, tre på 4 kg och en på strax över 5 kg. Snittvikten var med andra ord god och samtliga gäddor var sprängfyllda med rom och i riktigt god kondition. Under våren blev det ytterligare en tur till Snogeholmssjön och en till Sövdesjön. Facit av detta blev ett flertal gäddor på mellan 1 och 3 kg samt en utmärglad slips på 5,3 kg.

Gäddfisket fick därefter ta en paus till dess sommarsemestern började i slutet av juni/början av juli. Under sommaren ägnade jag mig uteslutande åt åfiske med fluga. Turerna blev relativt många och förlades mestadels till eftermiddagar och kvällar. Utdelningen var över lag ganska god – 2-3 gäddor per gång och ett antal på 4-5,5 kg. En kväll tappade jag en stor gädda som sedan provocerande lojt simmade efter flugan några kast därefter. Fiskens längd uppskattades till 100-110 cm.

Sommaren gick mot sitt slut och jobbet tog återigen alltmer tid i anspråk. Tanken var dessutom att vi skulle börja med renoveringarna av vårt hus i september. Jag kände därför på mig att det inte skulle bli tid över för något fiske under höstmånaderna.

När jag begav mig ut efter jobbet en dag i slutet av augusti hade hoppet om att nå årets mål med andra ord börjat sina. Någon timme senare stod jag med flugspöet böjt ända ner till korkhandtaget och kunde, efter ett antal nervösa minuter, landa en fisk på 8,63 kg – årets mål var nått!

Jag hann med ytterligare en kvällstur till ån innan renoverandet inleddes vilket resulterade i en gädda på ett par kg och en på 6,12 kg.


Nybroån nedanför Golfbron

Foto: Hampus Ekelund


Årets största 8,63 kg

Foto: Hampus Ekelund