Gäddrapport 2017

Hampus Ekelund
2017

Av olika orsaker, främst husrenoveringen, har 2017 inte erbjudit många lediga helger. Det har blivit två fisketurer i januari och därefter endast tre till fyra under sommarsemestern. Dessa turer producerade ynka två gäddor, båda på softbait, en på ca två kg och en på strax över fem kg.

Det milda höstvädret sa mig dock att loppet ännu inte var kört. Söndagen den 15 oktober, när över ett år av husrenoverande äntligen led mot sitt slut och lördagens övernattningsgäster åkt hem beslöt jag mig därför för att spendera några timmar på eftermiddagen vid ån tillsammans med mitt flugspö. Vädret var friskt och fuktigt. Dimman låg tät och det var i det närmaste helt vindstilla.

Jag gick nedströms och fiskade av ett antal olika platser som gett goda resultat under förra året men ingenting hände; inte ett liv.

Jag hade precis placerat flugan under ett uthängande träd och dragit in den någon meter när det plötsligt blänkte till under ytan. Under ett ögonblick såg jag bara ett gigantiskt vidöppet gap skjuta ut från vasskanten och stängas om min fluga. Jag kände ett ryck, gjorde mothugg, och därefter blev allting stumt. Efter några sekunder började fisken röra sig sakta i sidled för att därefter rusa iväg uppströms. Jag var tvungen att hålla hård press på fisken för att hindra den från att simma in bland grenar och annat bråte som fanns på den motsatta sidan ån. Efter ca tio minuter, och ett spektakulärt luftsprång där hela gäddan lämnade vattnet, simmade fisken över på min sida ån och rakt in i en ruska med andmat. För att inte riskera ytterligare rusningar mot grenarna på andra sidan körde jag ner håven på andra sidan andmaten vilket fick till följd att gäddan simmade rakt in i nätet.

Gäddans vikt visade sig ligga en kallsup under tiostrecket, 9,84 kg (fördelat på 107 cm), och mitt nya personbästa i kategorin flugfångad gädda var ett faktum.


Solnedgång över Kabusaån

Foto: Hampus Ekelund


Nytt rekord på fluga 9,84 kg

Foto: Hampus Ekelund