Höstfiske Ljungs Kula
En Getingfiskares bekännelser (red. anm.)

Niklas Leijon
November 2012
Fredag

Vi svängde in på ICA’s parkering i Höör och fyllde på nödprovianten för de nästkommande 24 timmarna, sen var vi på väg igen. Joakim rattade bilen i den mörka höstnatten och inom kort rullade vi in på en gårdsplan mitt ute i ingenmansland.

Vi mötte upp resterande ur gänget inne i stugan. TV, fiskesnack och flugbindning av diverse slag och storlekar fick avrunda kvällen.

Lördag

Som avtalat började stugan vakna till liv vid sjutiden och efter en kort genomgång av regler och etik kom fisket igång. Vinden från gårdagen var som bortblåst, endast dropparna från ovan bröt den spegelblanka ytan. Underbara förhållanden för flugfiske.

Sjön är väldigt stiligt placerad i djupaste skogsmiljö och är varken särskilt stor eller djup men trots detta går fisken när land. Även om fisken går mitt ute i sjön kan man nå den med ett välkomponerat flugkast . Vattnet är ett källflöde och därmed ovanligt klart för att vara en damm mitt ute i skogen. Konstruktionen av dammen har varit genomtänkt, med stora stenar placerade lite varstans på botten. Viktigt för insektslivet i sjön men utmanande för flugfiskaren som drillar en fisk som vet var stenarna finns.

Det finns många säkra kort när det kommer till regnbågsfisket, men på senare tid har det varit ”Masken” till 110 procent. Den samma gällde även för dagen och det högg fisk både till vänster och höger. Hans tog ledning i antal, med 6 regnbågar innan lunch och vid denna tid hade alla fått känna på fisk. Alla utom en. I vanlig ordning var den personen ingen annan än jag.

Under förmiddagen när alla andra fiskade med Maskar och dylikt efter regnbåge, siktade jag in mig på den andra varelsen i sjön, rödingen. Små fjädermyggspuppor togs hem sakta som en lus på en tjärad sticka men huggen uteblev helt. Tillsist fick jag erkänna mig besegrad och fokus sattes på regnbågarna.

De andra samlades runt grillen men jag satt kvar vid vattnet. Ytaktiviteten hade varit sporadisk under dagen men ”Getingen” brukar vara en fluga som lockar den mest tröga fisk till ytan. Väntan var inte lång, men första hugget blev en miss. Andra hugget gav en ordentlig krokning men regnbågen hittade de förrädiska stenarna och tafsen brast. Två snabba korvar senare var jag tillbaka på samma plats och en ny geting dansade förföriskt på ytan.

Hugget kom våldsamt och rusningen som följde var enorm. Inom loppet av några få sekunder började rullen mata ut backing med ett ljudligt knarr som hördes av de andra vid grillen. Efter en hårresande fight med långa rusningar kunde äntligen ett säkert gälgrepp tas och min enda regnbåge för dagen fick syna det regndränkta gräset.

Fisket fortskred några timmar till på eftermiddagen och ”Masken” fortsatte att leverera. Några fler missade hugg på getingar fick avsluta vårt fiskepass vid denna mycket trevliga sjö. Totalt fångades 27 regnbågar med en snittvikt på cirka 2 kg av 8 flugfiskare.

Upplevelsen kan summeras som en ovanligt härlig sådan. En avskärmad fin sjö med klart vatten i ostörd natur med huggvillig fisk. Det kan inte bli mycket bättre än så, och nästa gång ligger Rödingarna risigt till.


Hans med böjt spö, igen...

Foto: Niklas Leijon


David kämpar på i regnet

Foto: Niklas Leijon


Niklas regnbåge

Foto: Niklas Leijon

Davids Geting gav också resultat

Foto: Niklas Leijon