Höst i Harasjömåla

Niklas Leijon
Oktober 2012

Meteorologen utlovade fenomenalt höstväder till helgen och det gällde att ta vara på dessa när fiskesäsongen är inne på sitt slutskede. Valet föll på en tur till Harasjömåla med Alexander och Björn efter höstligt regnbågsfiske, och nog blev det höstligt alltid.

Strax efter sju lämnade vi Karlskrona bakom oss och begav oss in den tjocka höstdimman som omslöt landskapet. Väl på plats betalades fiskekort och utdelades den lokala fiskeinformationen innan vi rattade bilen genom skogen mot vår första sjö, V. Harasjön.

Ytan låg spegelblank och den tjocka dimman låg tung. Då och då bröts ytan av sporadiska vak och ringarna flöt ut över sjön. Alex, taggad till tusen, kilade ner till första bryggan med raska steg och redan på andra kastet sög något i hans spinnare. En fin kilosbåge fick syna den lövklädda marken innan den återfick friheten.

Vi följde kontorets instruktioner och vandrade över på andra sidan sjön. Här skulle det enligt djupkartan finnas en djupbrant som heter duga. Hela 10 meter. Det visade sig ganska omedelbart att kontoret visste vad de snackade om. Titt som tätt vakade fisk fram och tillbaka längs kanten, inom kastavstånd.

Inom kort hade både Alex och Björn hugg. Alex andra fisk för dagen blev en gädda och Björn fick känna på sin första Harasjömåla-båge. Jag testade min nybundna geting som blev omedelbart intressant men tafsen brast. Med dimmans lättande sinade vaken och vi körde vidare till nästa sjö. Strax innan avfärd han Alex kroka ännu en ännu en av sjöns regnbågar.

Väl framme vid Björnagylet var vi inte ensamma. Majoriteten av bryggorna var upptagna och vi fick hålla oss i ett hörn av sjön. Björn var snabbt ut med sin fluga och inom kort hade han tagit två regnbågar. Alex och jag kämpade på med våra flugor utan nämnvärt resultat. Stora färgglada flugor fick ge vika för mindre puppor i storlek 16 vilket gav resultat. En liten regnbåge högg på en fjädermyggspuppa och fick återgå till vattnet igen.

Efter lunch besökte vi några andra sjöar men mängden folk avskräckte oss så vi avslutade helgens fiske vid sjön vi började vid.


Björnagylet

Foto: Niklas Leijon


Regnbåge

Foto: Niklas Leijon

Björn visar upp sin fångst medan Alex precis har fått fisk ute på bryggan

Foto: Niklas Leijon