Havsöringsrapport

Januari 2007

Jag har tidigare inte skrivit så mycket här på webbplatsen. Som nyinflyttat "Ysta-bo" känner jag mig nu förpliktigad att rapportera lite om havsöringfisket på Sydkusten/Österlen. Jag kommer att rapportera månadsvis genom att sammanfatta månadens fiskedagar i kronologisk ordning.

070106 - Sydkusten

Efter en extremt mild höst var en mild inledning på havsöringsäsongen inte helt oväntad. Sju plusgrader på termometern och lugna vindar byggde upp höga förväntningar. Jag träffade Joakim vid "Skarviken" (cirka två mil väster om Ystad) vid åtta tiden. Vi möttes av halvgrumligt vatten och en försiktig soluppgång. Efter att ha varvat fiskepass med intagande av varm dryck några vändor började vi tappa hoppet. Klockan passerade elva och vi tog beslutet att återvända hemåt.

070121 - Österlen

Jag och Evert Eriksson (min flickväns pappa) tog en runda på Österlen med inriktning på att fiska havsöring. Vi började vid ”Vårhallarna” norr om Simrishamn. Klart vatten, relativt lugnt, men det blev inga hugg. Snabb fika sedan bestämde vi oss för att fortsätta söderut. När vi precis passerat Simrishamn ökade blåsten och några försiktiga stänk övergick snabbt i ösregn. Vi begav fiskeplanerna och åkte till Löderups Strandbad för att bevittna erosionen istället. Konstaterade på vägen hem att sydkusten var minst sagt svårfiskad denna dag.

070123 - Sydkusten

Minusgrader övergick till plusgrader och mina tankar ställde snabbt in sig på lite eftermiddagsfiske. Körde ner till ”Engelska bryggan” i Ystad för att fiska ett par timmar innan kvällen. Högt vatten och skapliga vågor gjorde att det fick bli fiske från land. Under kaffepausen fick jag rapporter om att det kommit upp öringar tidigare under dagen men inget krokades under tiden jag var där. Stannade till strax öster om Ystad och provade några kast innan jag gav upp.

070125 - Sydkusten

Solsken och sju minusgrader när jag vaknade. Vilade en stund till och tänkte att när solen värmt några timmar går det säkert att fiska. Körde ner till ”Engelskan” vid middag och påbörjade förväntansfullt fisket. Träffade fiskare som berättade att igår hade det varit kanon. Typiskt tänkte jag, var här i förrgår och är här idag. Varför är det alltid bäst när man inte är på plats. Men jag fiskade på och njöt av den varma solen. Trots att det förmodligen var minusgrader i skuggan värmde solen hur skönt som helst. Efter två timmars fiske utan hugg bytte jag plats till Reningsverket väster om Ystad. Här fångade inspirerande formationer av is mitt intresse och fotograferandet tog över för en stund. Efter att ha vänt och vridit på kameran ett tag övergick jag så småningom till fisket. Hann dock inte göra många kast innan solen sjönk ner och isbildning i spöringarna satte punkt för dagen.

Text: David Altengård


Skarviken

Foto: David Altengård


Vy norr om Simrishamn

Foto: David Altengård


Engelska bryggan

Foto: David Altengård