Havsöringsrapport

April 2007
070401 - Sydkusten

Efter ännu en varm och skön dag begav jag mig ner till ”Engelskan” för att kvällsfiska. Jag valde flugspöet och vadade ut något väster om själva ”bryggan”. När solen gått ner började jag ångra att jag inte laddat termosen med kaffe som jag brukar. Man blir lätt lite väl optimistisk av den första värmen, både mössa och vantar hade helt klart gjort kvällen behagligare. När månens sken avlöst solen sista ansträngning att ge ljus packade jag ihop och åkte hem, utan resultat.

070402 - Sydkusten

Rapporter om bra morgonfiske gjorde att jag och Hampus kom fram till att vi skulle prova lyckan i gryningen. Vi diskuterade via telefon vad som kunde vara en lämplig tid och kom fram till att om vi åker fyra är vi säkra på att solen inte hunnit gå upp. Sagt och gjort, jag hämtade Hampus vid fyra och vi satte kurs mot ”Engelskan”. På plats insåg vi att månskenet som jag lämnat dagen innan var kvar och att det nog dröjde innan solen skulle gå upp (senare visade sig att en timme senare hade varit mer lagom). Vi började spinnfiska från land, men så fort soluppgången nalkades tacklade vi flugspöna och vadade ut på ”bryggan”. Några försiktiga kast sen drog till i min lina. En öring strax under måttet krokades snabbt av i hopp om att det skulle hugga igen. Tyvärr hände det inte så mycket mer. Längre ut upptäckte vi tobisstim och misstänkta öringvirvlar, men trots att jag fiskade med en tobisimitation uteblev huggen. Vid nio avslutade vi med en vilopaus i solskenet.

070405 - Skärtorsdag - Sydkusten

Konstrundor, Havsöringsrapport och fjädrar i rondellerna... Veckan då havsöringssäsongen kulminerar. Jag inledde påskfisket vid ”Skarviken” i sällskap med Joakim och hans fiskeintresserade kompis Caroline. Frisk västvind försvårade fisket en aning. Efter nära två timmar fick jag en under måttet, men det var allt som hände. Vi avslutade innan skymningen på grund av andra kvällsplaner.

070406 - Långfredag - Sydkusten

Samma gäng och samma plats, men nu var det morgon. Några öl kvällen innan satte stopp för det riktiga morgonfisket, men strax efter åtta var alla igång. Vinden hade vridit över till nordlig och molnen släppte fram solen mer och mer. Efter ett långt tålmodigt fiskepass kom hungern och på gemensam begäran tändes så småningom en-gångs-grillen. Snart kunde grillad korv varvades med diverse konversationer. Allt från sopsortering till uttalet av knölsvanens latinska namn redes ut. Mätta och belåtna gjorde vi några sista ansträngningar för att fånga sydkustens öringar, men utan belöning. På vägen hem stannade jag till vid Lilleskog och senare avslutade jag dagen med lite kvällsfiske på ”Engelskan”. En lång fredag, utan tillökning i frysen.

070409 - Annandag påsk - Sydkusten

De friska västvindarna höll i sig hela påskhelgen och även annandagen var blåsig på sydkusten. Jag, Joakim och Niklas körde ett fiskepass tillsammans på förmiddagen. Kraftiga vågor och regn gjorde att vi gav upp ganska snabbt. Inget lyckat påskfiske precis, blåsta på de höga förväntningarna kan man säga.

070413 - Sydkusten

Fredagen den trettonde... Kanske en dag då man inte kan hoppas på för mycket. I alla fall, jag satte klockan på ringning och provade det tidiga morgonfisket. Anlände till ”Engelskan” en timme innan soluppgången och fiskade till en timme efter soluppgången. Första timmen var kylig, på gränsen till svinkall, andra timmen var betydligt behagligare. Såg några virvlar utom kastavstånd (fiskade med fluga), men trots att jag tyckte några kast kom tillräckligt nära uteblev huggen. Passade på att njuta av morgonsolen ett kort pass vid Lilleskog innan jag vid åtta åkte tillbaka hem till sängen för att vila några timmar till.

070415 - Österlen

Jag och Hampus bestämde oss för att åka till Kåseberga och fiska i det sköna vädret. Bilen packades med fiskegrejer, mat och dryck. Parkerade bilen vid hamnen och gick väster ut längs Hammars backar. Vi letade upp en lämplig lägerplats där vi ställde våra grejer. Till en början blev det inte så mycket fiske, solade mest och snackade skit. När hungern smög sig på drog vi igång grillen och käkade korv med bröd. Först när skymningen närmade sig började vi fiska på allvar. Mellan klockan sex och åtta fick jag två blänkare, en strax över måttet och en strax under. Den större av dem följde med hem medan den mindre givetvis släpptes tillbaka. Vi hoppades på bra skymningsfiske, men det blev inget mer. Dagen efter rökte jag fångsten hemma i trädgården (Abu röken), riktigt gott måste jag säga.

Efter nästan fyra månaders havsöringfiske väljer jag nu att avsluta säsongen till förmån för annat fiske. Närmast väntar gäddfiske i Blekinge skärgård och till sommaren blir det förhoppningsvis en resa till norrland. Sammanfattar jag säsongen har det blivit 21 fiskedagar och 10 havsöringar (2 blänkare över måttet).

Text: David Altengård


Månsken vid Engelskan

Foto: David Altengård


Soluppgång vid Engelskan

Foto: David Altengård


Joakim vid Skarviken

Foto: David Altengård


Gryning vid Lilleskog

Foto: David Altengård


Liten blänkare

Foto: David Altengård