Havsöringsrapport

Januari 2008

Nytt år. Ny havsöringsäsong. Även denna säsong kommer jag att rapportera om mitt havsöringfiske på Sydkusten/Österlen.

080101 - Sydkusten

Lugnt nyårsfirande i kombination med milt väder ledde till att jag för första gången på många år fiskade på självaste "premiären" (dagen då havsöringen åter är lovlig). Det blev dock eftermiddagsfiske och ett ganska kort sådant.

Efter att ha inlett det nya året med en välbehövlig sovmorgon, anlände jag till "Engelska bryggan" runt halv två. Tre andra fiskare (flugfiskare) var redan ute på bryggan. Jag stannade på land och fiskade strax öster om själva "bryggan". När jag precis hade kommit igång slog vädret om och det började ösregna. Fiskade drygt en timme innan jag gav upp hoppet om en premiäröring.

080102 - Sydkusten

Planen var att gå upp tidigt då jag fått höra från flera håll att förmiddagsfisket hade varit bra på premiärdagen. Men som många gånger tidigare somnade jag om och tog sovmorgon. Min morgontrötthet har och kommer förmodligen alltid att kosta mig det bästa havsöringfisket. I alla fall, strax efter tio var jag på plats vid ratten med vadare och fylld termos. Nästan sönderslitna flaggor längs vägen ner mot stan skvallrade om kraftig sydostan. Stannade till vid Världens ände och såg några tappra fiskare ute på "Engelskan". Säkert skitbra fiske tänkte jag, men de där vågorna tampas inte jag med. Fick bli några kast i lä vid Gjuteriet istället. Fiskade ungefär en timme innan jag tröttande på att skaka bort tång från krokarna och åkte hem.

080113 - Nybroån

Roland Månsson bjöd med mig på gästfiske i Nybroån och givetvis hängde jag med. Vi började en bit uppströms. Jag flugfiskade på min favoritsträcka från Dubbelbroarna till Bredastensbron medan Roland spinnfiskade från Bredastensbron till Golfbron. När vi mötte upp varandra kunde vi räkna in vars en utlekt öring som givetvis sattes tillbaka.

Efter fikapaus fiskade vi vid mynningen. Först hände det inte mycket, men när solen tittade fram lossnade det för Roland. Han började med en liten gädda, tätt följd av en blank öring strax under minimåttet. Senare kom han med ett riktigt praktexemplar i handen, 4,3 kg och 72 cm nystigen öring. Han hade tagit den på spinnare utanför klubbstugan. Själv visspade jag på med fluga, hade ett hugg precis i skymningen, men något mer blev det inte för min del. Bara att gratulera Roland till en fin fisk, Inte varje dag man får en öring över 4 kg och konditionsfaktor 1,15 i Nybroån. (Den var betydligt mer silverblank än vad bilden visar)

080127 - Kabusaån

Niklas hade kommit hem från Karlskrona och kustfiske var inplanerat, men väderprognosen ville inte som vi. Lördagens fiske blåste bort totalt, siffrorna 20-25 m/s avskräckte tillräckligt. Söndagens prognos var bättre och övervägningar hit och dit ledde fram till ett par timmars fiske i Kabusaån på förmiddagen (Niklas är medlem, jag gästfiskade). Vi kämpade på i regn och grumligt vatten utan framgång och lagom till vi skulle hem kom det fina vädret som var utlovat. Ibland är det synd att prognosen stämmer.

Text: David Altengård


Engelska bryggan

Foto: David Altengård


Gjuteriet, Ystad

Foto: David Altengård


4,3 kg nystigen öring

Foto: David Altengård