Havsöringsrapport

Februari 2008
080204 - Sydkusten

Jag var på plats vid Engelskan lagom till soluppgången. Vågorna var högre än väntat, men sydostlig vind sägs vara bra och är värt ett försök. Kastade på i motvinden drygt en timme innan en otålig hund i bilen fick mig att ge upp fiskekoncentrationen. Hade ett potentiellt hugg mot slutet men i övrigt inte en känning.

Det tänkbara hugget på morgonen blev under dagen till ett tydligt hugg och fiskebatteriet laddades åter upp. Solen hade gassat hela dagen och värmen stred definitivt mot kalenderns datum. Eftermiddagsfiske skulle det bli och klockan två var jag tillbaka vid Engelskan. Ny kraft, nytt tålamod och ingen hund, nu skulle det fiskas koncentrerat. Knappa halvtimmen gick innan första hugget. Kände direkt att det var något lamt i andra änden och en kilos raga krokades snart av. Några kast senare drog det till lite distinktare men knycken talade sitt tydliga språk, ännu en raga, dock lite större. En fiskepolare anslöt men något mer blev det inte och vid fyra packade vi ihop och åkte hem.

080205 - Sydkusten

När den mulna himlen började spricka upp och solen tittade fram kunde jag inte låta bli att ta fram fiskegrejerna. Strax efter två var jag ute på Engelskan redo att dra iväg ett silverfärgat snapsdrag. Efter bara en kvart nöp det till ganska ettrigt. Några silverblänkande luftsprång i det starka solskenet fick upp pulsen rejält. Ett högt tutande från land avslöjade att nyfiken publik sett min fisk. När jag efter en något nervös kamp fått fisken nära mig ser jag till min stora förvåning att det är en blank raga. Både hugget och hoppen tydde på en fisk i bättre kondition. Min polare Gustav anlände precis när jag krokade av och vi båda hoppades på fortsatt bra fiske. Efter en stund gick solen i moln och kylan gjorde sig påmind, vi hade några efterföljare men det var allt.

080209 - Sydkusten

En riktigt fin morgon inledde en härlig februaridag. Kustfiske var inplanerat men först skulle jag fixa lite annat. En bit in på förmiddagen ringde Niklas, som redan var ute, och berättade att hans första öring för säsongen var avklarad. En blänkare på 2,22 kg och 58 cm (konditionsfaktor 1,14) hade gett Niklas en minst sagt bra start på säsongen. Han och hans pappa hade börjat vid Lilleskog men senare stannat på Engelskan där fisken fångats. Andra fiskare på platsen hade spekulerat kring om det var en lax, men efter att ha sett bilder tror jag stenhårt på öring.

Efter förmiddagens samtal var eftermiddagsfiske givet. Jag och Niklas mötte upp varandra vid Engelskan lite innan klockan tre. Niklas var så klart redan helnöjd, så det blev mycket snack och lite fiske för hans del. Jag hade en efterföljare mot slutet, men trots dragbyte och intensivt fiske på platsen blev det inget.

080210 - Österlen

Niklas hämtade upp mig vid nio med sikte på Österlen och Kåseberga. På något vis bidrar Hammars backar till lite extra frihets- och äventyrskänsla. Vi parkerade vid rökeriet och gick västerut. Populär plats och således många fiskare, men samtidigt en enormt lång fiskesträcka, vi stannade till vid första fortet. Gammal sjö gjorde sig påmind och efterdyningar med drivande tång försvårade vårt fiske. Vi kämpade på fram till tolv utan resultat och samtal med andra fiskare tydde på att ingen annan heller fått nåt.

080211 - Sydkusten

Tvekan fram och tillbaka om jag skulle fiska eller inte ledde fram till en timmes kvällsfiske med fluga. Efter en gråmulen dag hade det klarnat upp och en lugn och stillsam havsyta mötte mig vid Engelskan strax efter fem. Jag fick ingenting men det var en härlig kväll att göra årets första kast med flugspöet. Håller det milda vädret i sig blir det med all säkerhet många flugfiskekvällar denna säsongen.

080219 - Sydkusten

Ända lediga dagen på länge och prognosen var ok, en typisk fiskedag. Redan på min morgonrunda med hunden värmde solstrålarna och en mild dag med svaga vindar var att vänta. Klockan nio styrde jag bilen mot Engelskan. På vägen ner byggdes förväntningar upp och jag måste säga att jag blev lite besviken när jag kom fram. Svaga dyningar och helt enormt klart vatten är inte de bästa förutsättningarna. Två timmar senare hade solen gått i moln och jag och en annan fiskare på platsen diskuterade uppgivet möjliga förklaringar till varför vi inte fått nåt. Jag åkte hem för att invänta kvällsfisket.

Vid fem var jag tillbaka, denna gång med flugfiskeutrustning. Vinden hade slagit över till sydlig och det såg betydligt hetare ut än under morgonfisket. Men återigen blev resultatet en besvikelse, flugfiskade cirka en timme utan en känning. Alltid härligt att göra några flugkast i skymningen, men ett hugg hade helt klart förgyllt dagen. Borde vara värd en blänkare snart…

080224 - Sydkusten

Joakim och Hampus hade båda kommit hem och var sugna på att kustfiska. Tyvärr var förutsättningarna inte de bästa, ryckig västan och pulserade efterdyningar från fredagens storm. Vi började i vindskyddat läge vid Skarviken, senare provade vi några kast längre västerut vid Mossbystrand. Inte ett skit, eller rättare sagt bara skit, den sistnämnda platsen var jävligt svårfiskad.

Hörde på radion att meteorologerna utropat vår i Skåne. Vid den här tiden brukar is i spö-öglorna vara det största problemet, inte stormvarningar stup i kvarten. Blir intressant att se hur klimatförändringarna påverkar havsöringen och havsöringfisket.

Text: David Altengård


Soluppgång Engelska bryggan

Foto: David Altengård


Gustav vid Engelska bryggan

Foto: David Altengård


Blänkare på 2,22 kg och 58 cm

Foto: Niklas Leijon


David väster om Kåseberga

Foto: Niklas Leijon


Joakim och Hampus

Foto: David Altengård