Havsöringsrapport

Maj 2008
080504 - Sydkusten

Strax efter åtta på kvällen anlände jag till Engelskan för några kast med flugspöet. En osannolikt blank vattenyta och försmak av sommarkväll mötte mig. Redan när jag vadade ut såg jag några horngäddekok i ytan, alltså är dem redan här. Jag fiskade dryga timmen, hade några försiktiga hugg som förmodligen var horngädda, men hur som helst en skön kväll. Jag kände på vattnet och insåg att öringsäsongen börjar närma sig sitt slut.

080506 - Österlen

Jag och Gustav hade sedan länge pratat om att göra en för säsongen sista fisketur till Hammars backar. Vi bestämde oss för Löderups strandbad där vi sedan skulle gå en bit västerut.

Det hade redan börjat skymma när vi var framme vid fiskeplatsen och vi började med fixa till en liten lägereld för att senare kunna grilla. Nästan omgående hade Gustav hugg och förhoppningarna var stora. Efter ytterligare några försiktiga hugg gick misstankar till horngädda och när jag något senare krokade en på fluga var vi övertygade. Även om man snabbt tröttnar på att fiska horngädda är det alltid kul att få första, speciellt på fluga. Säga vad man vill om horngäddan, den kämpar ganska bra, den är perfekt för nybörjare, men det vi nog alla är eniga om är att den luktar för jävligt. Nu är det bara att vänja sig vid att korkhandtaget kommer att stinka ett tag.

När elden falnat och glöden var som hetast tog vi paus och grillade korv. Den här känslan att göra upp eld är jag svag för, det är liksom "back to Stone Age" på något vis. När vi satt helt tysta hörde vi plaskljud ute i vattnet. Det var nu nästan helt mörkt och funderingar kring huruvida det var öring eller horngädda började ta form. Denna gång dröjde det inte länge förrän frågan blev besvarad. När vi vadade ut igen fick Gustav en horngädda nästan direkt. Märkligt att dem hugger i totalt mörker tyckte vi, men horngädda var det vi fick nöja oss med denna kväll. Vid elva var vi tillbaka vid bilen och kunde återigen sammanfatta en skön kväll utan öring.

Sommarvärme, mängder med horngädda och ingen öring de tre senaste fisketurerna. Dags att sammanfatta säsongen och blicka framåt...

Min uppfattning - även många andras - är att det varit en ganska dålig havsöringsäsong. För min del har det blivit 30 fiskedagar och 8 havsöringar (en blänkare med hem, resten mer eller mindre utlekta). Till viss del beror mitt magra resultat på att många fiskepass blivit väldigt korta, men i vilket fall som helst dålig utdelning.

Nu ser jag fram emot sommarens fjällfiskeresa till Tjuonajokk och eventuellt lite nattfiske efter havsöring under sommarmånaderna.

Text: David Altengård


Engelska bryggan

Foto: David Altengård


Löderups strandbad

Foto: David Altengård


Löderups strandbad

Foto: David Altengård