Havsöringsrapport

Februari 2009
090206 - Sydkusten

Satte mig i bilen klockan två och mötte upp Gustav vid Mossbystrand något senare. Fyra plusgrader, svag pålandsvind och mindre än en meters siktdjup. Vi tröttande ganska snabbt på vågorna som framkallades av den långgrunda bottnen och åkte vidare. Nästa stopp blev Gjuteriet där vi fiskade från stenvallen. Det dröjde inte länge innan Gustav hade fisk efter och något senare fast fisk. En returnerad blänkare runt 40 cm blev Gustavs års första.

Vi avslutade dagen vid Engelskan. Här var det lågvatten och skymningen började nu närma sig. Vi bestämde oss för att gå österut till fortet. Efter bara några kast gungade mitt spö till. Mina misstankar om raga besannades och jag kunde kroka av en utlekt öring som blev årets första för min del. Senare kunde vi sammanfatta en mild och härlig fisketur.

090208 - Österlen

En bekant vid namn Kenneth hade länge funderat på att börja fiska kustöring. Han har under många år fiskat havsöring i Skivarpsån och deltar ofta i fiskeklubbens horngäddetävling. Hur som helst så hade han fram till nu inte utforskat kustens alla öringrev.

Med sprillans ny utrustning och förhoppningar om att lära sig "tänket" skulle jag introducera honom ute vid kusten. Vi hade bestämt träff vid Engelskan halv nio. Jag var först på plats och språkade lite med några fiskare på denna folkrika plats. Lågvatten, västlig vind och dystra rapporter. Ett mobilsamtal senare hade jag Kenneth i backspegeln på väg mot Hammars backar.

Uppe på backarna blåste det friskt och svallvågorna vid horisonten skvallrade om förutsättningarna. Hellre lite äventyr är att plaska runt bland änderna inne stan tänkte jag för att intala mig om att jag valt rätt plats. Och visst blev det Hardcore Fishing, både knän och kastarm fick jobba hårt ute i vågorna. Vi konstaterade ganska snabbt att vattnet var väldigt färgat och båda gick in för att byta till något färgstarkare drag.

Jag stod fortfarande med betesasken öppen när Kenneth skrek mitt namn. Några snabba steg ner mot vattnet hann jag innan den obligatoriska fisk-tappar-svordomen hördes. Några avreagerande viftningar med spöet följde och revanschlusten syntes tydligt i nästa kast. Förmodligen har den där känslan, de där sekunderna planterat fröet till ännu en hängiven kustfiskare.

090228 - Österlen

Flugfiskade dryga timmen vid Hammars backar på eftermiddagen. Svag pålandsvind, lagom klart vatten och nästan lite vår i luften. Fin avslutningen på månaden trots att jag räknade in ytterligare en bomtur.

Text: David Altengård


Kenneth inviger sina vadare

Foto: David Altengård


Svag pålandsvind

Foto: David Altengård


Flugfiskeutrustning

Foto: David Altengård

Gustav vid Mossbystrand

Foto: David Altengård

Hammars backar

Foto: David Altengård