Havsöringsrapport

Mars 2009
090310 - Sydkusten

Vindrutetorkarna överröstade radion på vägen ner mot Engelskan. Samtidigt som jag ångrade att jag inte kommit iväg tidigare intalade jag mig om att regnet snart skulle sluta. Det visade sig att flera fiskare fått fisk tidigare under dagen och förutsättningarna såg trots allt ganska bra ut.

Himlen sprack upp och regnet avlöstes så småningom av solljus. En och en halv timmes fiske hann jag med innan kylan vann över solstrålarna och min blodcirkulation förlorade över temperaturen. Blev bara frisk luft idag också.

090314 - Blänkaren

Årets upplaga av kustfisketävlingen Blänkaren skulle avgöras. Drygt hundra var anmälda och väderprognoserna hade vänt från nästan storm till helt vindstilla. Jag skulle jobba i Fiske & Sportboden tio till två och Per-Olof (butikens ägare) skulle bjuda på mat och dryck i YAFK:s klubbstuga vid Engelska bryggan.

Klockan slog två och det var dags att stänga butiken. Nu skulle jag raka vägen ner till Engelskan för att delta i tävlingen. Hade fått rapporter under dagen men enligt senaste samtalet med Per var ännu ingen fisk invägd. När jag närmar mig klubbstugan ser jag den största och finaste havsöring jag sett på nära håll. Siffrorna lyder 6,2 kg och fultonvärde 1,42. Bredvid ligger ett praktexemplar på 4,7 kg som tyvärr bleknar i jämförelse.

Efter en kopp kaffe och några korv med bröd åkte vadarna på och av förklarliga skäl tacklades flugspöet. Jag och Joakim Bossner flugfiskade dryga timmen på Engelska bryggan innan vi gav upp och gick tillbaka till invägningen. Klockan närmade sig nu fyra och allt fler anslöt sig till den kommande prisutdelningen.

Jonne påkallade uppmärksamhet och resultatet lästes upp. Som väntat sopade Jan Jönssons tidigare nämnda drömfisk banan med andra fångster. Många deltagare hade 2-3 kilos fiskar i bilen som inte ens vägdes in på grund av konkurrensen. Först fick Jan en Ambassadörrulle för högsta fultonvärde och sedan Jonnes handgjorda kniv för största havsöring. Trots perfekta flugfiskeförhållanden fångades ingen godkänd fisk på fluga. Dagen avslutades med utlottning av en håv som enligt rykten användes kort därefter.

Övriga arrangörer:

Fiskedagbog.dk, Spinnstopp.se, Kustfiskedagboken, Henric.nu, Lustfiskarna.com och Fiske och Sportboden.

090320 - Österlen/Sydkusten

Vinden tilltog under dagen och när jag, Gustav och hans bror parkerade i Kåseberga var västanvinden allt annat än behaglig. Den sköna värmen som inledde dagen var bokstavligt talat bort blåst. Vi provade några kast, värmde oss med lite grillkorv och funderade på var vi kunde fiska i lä. Diskussionen ledde fram till fortet som ligger strax öster om Engelska bryggan. Platsen var som väntat betydligt lugnare och jag kunde runda av dagen med en uppskattad raga.

Text: David Altengård


Invägning Blänkaren 2009

Foto: David Altengård


Jan Jönsson med vinnarfisken

Foto: David Altengård


Jan Jönsson vann med fultonvärde 1,42 och vikt 6,2 kg

Foto: David Altengård