Havsöringsrapport

April 2009
090401 - Österlen

Årets förmodligen varmaste dag och jag satt framför en dator inne på ett kontor. Pågatågets utsikt vid Svarte inspirerade och gav ny energi. Lagade mat samtidigt som jag övertalade min flickvän om att vi skulle rasta vovven vid Hammars backar. Skymningstimmen var slagen och min ena vadarsko var på lagning (filtsulan hade släppt). Jag fick nöja mig med några kast från land. Det sanna aprilskämtet om storöringen som landades av en Rhodesian Ridgeback uteblev tyvärr. Hur som helst kändes det skönt att få andas in lite kustfiskeluft denna underbara kväll.

090402 - Skivarpsån/Sydkusten

Bytte till sommardäck och hämtade min nylimmade vadarsko hos mina föräldrar. Med nya sulor körde jag vidare till Skivarpsån. Intrycken genomsyrades av nostalgi när jag gick längs mitt gamla hemmavatten. Om jag minns rätt är jag inne på mitt tionde år som medlem i FK Sydfiskarna. Fiskesträckan är oerhört välskött och fiskevården som bedrivs av klubben borde imponera på alla som har någon relation till havsöringen. Jag är tyvärr inte särskilt aktiv, men känner samtidigt att man som kustfiskare bör betala sin "fiskekortsavgift" till dem som gör reproduktionen möjlig. Det blev förmodligen fler foton än kast och känslan av att inventera sträckan visuellt överträffade fiskebehovet.

En vindstilla kväll och tankarna målade upp fluglinan i en båge över Engelska bryggan. När jag tacklade flugspöet upptäckte jag att tafsen var för kort och att mitt tafsmaterial var slut. Gjorde några kast med halvmeterstafs men insåg att flugan inte fiskade som den ska. Som tur var låg åtta-fots-spöet som använts till förmiddagens åfiske kvar i bilen och snart svingades ett Snaps-drag iväg österut. Några kast senare smällde det till rejält och ett spinnstopp senare satt en liten men ettrig öring i andra änden. I ett luftsprång bedömde jag den under minimåttet och på nära håll såg det ut att vara en 45:a som senare släppte då jag skakade draget försiktigt. En härlig kväll som gav försmak inför påskfisket.

090409 - Skärtorsdag - Sydkusten

Inledde påsken med en och en halv timmes kvällsfiske på Engelska bryggan. Flugfiskade enbart, fick en liten under minimåttet efter solnedgången.

090411 - Påskafton - Österlen

Niklas hämtade mig på eftermiddagen för en havsöringrunda på Österlen. Vi började med två timmars fiske vid Vårhallen, där jag fick en raga. Därefter gjorde vi en timmes stopp vid Gislövs hammar och avslutade sedan strax väster om Löderups strandbad. Vid sista stoppet blev det inte så mycket fiske, istället samlade vi ihop flytved och gjorde upp eld för att avsluta dagen med grillad korv. Hade tidigare övervägt inköp av beprövad en-gångs-grill, men kom fram till att det är roligare med "riktig" eld. Gav upp när mörkret lagt sig och vi var mätta på både korv och fiske.

090412 - Påskdagen - Sydkusten

Jag, Joakim och min bror Marcus hade grillat vid familjens sommarstuga i Mossbystrand. Vid sju åkte vid en bit österut där vi fiskade cirka en timme. Vinden hade avtagit och det var en riktigt skön kväll. Joakim fick en raga ganska omgående sen hände det inte mer och vi packade ihop. På vägen till Ystad stannade jag till vid Skarviken för att göra några kast till innan det blev mörkt. Tänkte för mig själv "sista kastet" flera gånger så det var ganska väntat att jag skulle få en på just sista kastet. Övervägde länge, och ville egentligen släppa tillbaka den, men krokarna satt så illa att jag blev tvungen att avliva den. En blank-raga på drygt två kilo åkte med hem till röken.

090419 - Sydkusten

YAFK (Ystads amatör fiskeklubb) hade kustfisketävling efter havsöring åtta till tolv. Jag fiskade på och kring Engelskan med förutsättningarna lågvatten, pålandsvind och svinkallt. Tror att vi var åtta deltagare och ingen hade fått något när jag gav upp klockan halv elva. Tvära kast vädermässigt, från sommarvärme till februarikyla på bara några dagar.

Text: David Altengård


Skivarpsån

Foto: David Altengård


Skymning vid Engelskan

Foto: David Altengård


David med en raga på kroken

Foto: Niklas Leijon


Lågvatten på Engelskan

Foto: David Altengård

Skivarpsåns mynning

Foto: David Altengård

Världens ände, Ystad

Foto: David Altengård

Vårhallen, Simrishamn

Foto: David Altengård

Vårhallen, Simrishamn

Foto: David Altengård

Lägereld strax väster om Löderups strandbad. Niklas fiskar i bakgrunden

Foto: David Altengård