Havsöringsrapport

September 2009
090902 - Sydkusten

Redan i våras pratade jag och Gustav om att kvälls- eller nattfiska havsöring under sommaren. Vi hade sedan skjutit dessa tankar länge och längre fram i tiden. Inte förrän i september när sommarvärmen försvunnit kom vi äntligen ut efter många "Vi kanske kan ta det nästa vecka". Denna dag var även Per-Olof som äger Fiske & Sportboden intresserad och vi hade bestämt träff vid Engelska bryggan klockan sju. Efter Wallanderinspelningsfördröjning, som dem flesta i Ystad är vana vid, kom vi ner till vattnet. Vi utvärderade läget och beslöt oss för att åka till Reningsverket istället.

Jag och Per flugfiskade medan Gustav spinnfiskade. Svag sydvästvind och lite grumligt vatten kändes som ganska bra förutsättningar. Ända problemet var blåstången som efter några varma månader nådde ända upp i ytan. Hur som helst det gick bra att flugfiska och plötsligt drog det till i min lina. Jag har i åarna blivit lurad av både abborre och gädda under höstfisket, men nu kunde det ju bara vara öringen. Jag drog in mer och mer löslina och tillslut visade sig fisken. De svaga men ettriga knyckarna talde egentligen sitt tydliga språk men det var inte förrän den gula ryggen glänste till framför mig som jag förstod att det var en id. En fin id på mellan ett och ett och ett halvt kilo muntrade upp kvällen men någon öring blev det inte.

090912 - Österlen

Vaknade fem över halv fem för att fem över fem mötas av kylan utanför dörren. Termometern visade 12 grader. Tanken på hur kallt det är under vårfisket fick mig att fundera på vad man egentligen utsätter sig för när man fiskar havsöring under årets första månader.

Gustav och hans bror Alexander hämtade upp mig och vi satte riktning mot Vik där vi skulle möta soluppgången. Vi anlände strax efter sex och något senare började solen sakta krypa upp över horisonten. Förväntansfullt spred vi ut oss på klippformationerna, jag flugfiskade medan bröderna Hjalmar spinnfiskade. Gustav stod bredvid mig och efter bara några kast gungade hans spö. Tyvärr tappade han fisken, som förmodligen var en mindre öring. Solen värmde snabbt upp stranden och redan vi vid sju var den kalla morgonen bortglömd.

Vid åtta åkte vi söderut till Baskemölla där vi gjorde några kast. Vid nästa stopp som blev Vårhallen lämnade vi spöna i bilen för att istället plocka björnbär. Den påtagligt starka solen fick oss att svälja fiskestoltheten och dagen avslutades med rökt makrill och lokalt bryggd öl i Kåseberga. Ibland ska man bara inse att upplevelsen inte enbart ligger i att fånga fisk.

Sammanfattar jag årets havsöringsäsong kan jag räkna till 18 fiskedagar, 6 havsöringar och 1 id. Alla öringar antingen under minimåttet eller mer eller mindre magra.

Inför kommande säsong har jag roat mig med att sammanställa lite statistik för respektive månad baserat på mina rapporter 2007-2009:

Januari: 1 öring på 12 fiskedagar
Februari: 7 öringar på 13 fiskedagar
Mars: 4 öringar på 16 fiskedagar
April: 12 öringar på 24 fiskedagar
Maj: ingen öring på 2 fiskedagar
September: ingen öring på 2 fiskedagar

Text: David Altengård


David med en id på kroken

Foto: Gustav Hjalmar


Alexander i soluppgången

Foto: David Altengård


Gustav morgonfiskar i Vik

Foto: David Altengård