Havsöringsrapport

Januari-Mars 2010
100101 - Sydkusten

Bara tio timmar hade gått när jag bröt det under hösten givna nyårslöftet att bara flugfiska under 2010. För hundens skull valde vi att fira nyårsafton i mina föräldrars sommarstuga vid Mossbystrand. Stugan ligger bara ett stenkast från stranden upplagt för premiärfiske.

Det var svinkallt och efter tio symboliska kast var fingrarna iskalla. Mina neoprenhandskar förbättrade inte situation då de med sin isolerande förmåga såg till att ingen kyla försvann ut. Fortsättningsvis kommer behagligt väder att prioriteras och fokus kommer att ligga på flugfiske. Avslutningsvis ser jag fram emot en ny säsong både vid kusten och på Internet.

100321 - Österlen/Sydkusten

Efter premiären gick det många veckor utan en tanke på kustfiske. Skåne hade efter ett antal milda vintrar fått fler snökaosrubriker än vad man trodde var möjligt på dessa breddgrader. I mitten av mars vände det tillslut och en flerdygnsprognos endast innehållande röda siffror var ett faktum. Kustfiskeplanerna som smeds vid nyår återupptogs och Gustav var efter ett par "vi-väntar-några-dagar-till-sms" redo att hänga med. Nya vadarskor skulle invigas, termometern visade åtta plusgrader och engångsgrill var inköpt.

Valet föll på haspelspöet när vi hade parkerat bilen vid Hammars backar. Den svaga vinden som utlovats tidigare i veckan var allt annat än svag och det var minst sagt svårfiskat. Det blev ett kort fiskepass nedanför backarna innan vi åkte vidare. Vi sökte lä för västvinden och hamnade vid fortet nära Engelska bryggan. Vi gjorde några inledande kast för att sedan tända grillen och avnjuta våra chorizos. Dagen avslutades så småningom med ett pass ute på Engelska bryggan. Där kunde jag äntligen lufta flugspöet och visst är det fluga jag vill fånga årets första på. Nu är säsongen igång!

100325 - Sydkusten

En timmes kvällsfiske på Engelska bryggan. Gustav hade kontakt med fisk på andra kastet. Trots förhoppningar om hugg kunde mina flugfiskefingrar inte stå emot kylan som blev mer och mer påtaglig när solen närmade sig horisonten. Jag gav helt enkelt upp och värmde mig med lite kaffe. Gustav däremot som fått blodad tand efter det inledande hugget gav sig inte trots kalla fingrar. Han provade några sista kast från land precis bredvid "bryggan". Det visade sig ge resultat, kvällen avslutades med att Gustav fångade sin första för säsongen. Efter ganska svagt motstånd och misstankar om raga kunde vi konstatera att det var en ganska fin fisk som enligt mig får klassas som blänkare. Fjällen släppte trots medioker konditionsfaktor, 1,9 kg på 58 cm.

Text: David Altengård


Mossbystrand

Foto: David Altengård


Gustav kämpar i motvinden

Foto: David Altengård


Gustavs första 2010

Foto: David Altengård