Havsöringsrapport

April 2010
100403 - Påskafton - Sydkusten

Niklas hade kommit ner från Karlskrona och vi skulle i sedvanlig ordning påskfiska. Vi inledde med ett kort kvällspass på Engelska bryggan, jag med fluga och Niklas med spinn. En timmes fiske, mycket vind och ingen fisk.

100404 - Påskdagen - Sydkusten

Morgonfiske var inplanerat. Jag, Niklas, Niklas pappa och Joakim hade bestämt träff vid Engelskan. Klockan var sju och det blåste som sjutton. Tanken "Det hade varit bättre att stanna i sängen" slog oss nog alla när vi klev ur bilarna. Hur som helst, ska man fiska så ska man. Till en början fiskade vi vid fortet, sedan avslutade vi i innerhamnen. Givetvis spinnfiskade alla, att flugfiska hade bokstavligen varit att ta i. Fyra fiskare, två timmars fiske, men inte ett hugg.

100405 - Annandag påsk - Österlen

Alla vädersidor på Internet var eniga, det skulle bli en nästan vindfri morgon. Jag som inte kunnat flugfiska normalt hittills i år kunde inte motstå. Svängde förbi Engelskan, men tydligen var det fler flugfiskare som kollat prognosen. Fem bilar var minst fyra för mycket. Vidare till Hammars backar.

Med kamera, flugfiskeutrustning och lite kaffe promenerade jag över backarna ner till vattnet. Det var helt blankt. Kanske inte optimalt för skygg öring, men alltid inbjudande för en flugfiskare. Fotade, fiskade och njöt av lugnet. Trots sjätte bomturen var jag nöjd när jag lämnade vattnet vid tio.

100408 - Sydkusten

Jag och Hampus hade bokat in kvällsfiske med fluga. Vi hamnade vid Reningsverket och fiskade därifrån österut. Härlig kväll men man börjar tvivla på sina flugor efter timmar utan hugg. Snart måste det komma ett ryck från andra änden.

100418 - Sydkusten

Ystads Amatör Fiskeklubb (YAFK) hade kustfisketävling 8-12. Vi var ett tiotal fiskare som träffades vid klubbstugan för att sedan ge oss ut i den friska västvinden. Jag själv flugfiskade och höll mig kring Engelskan där det läade något. Traktens svanar hade också kommit fram till att det var den lugnaste platsen. Jag tippade först på över 100 för att vid närmare uppskattning komma fram till runt 200. Har nog aldrig sett så många knölsvanar samtidigt förut.

Klockan passerade halv tolv, alla hade slutat fiska och ingen hade fått något. Samtliga gav upp och vi fick nöja oss med deltagarpoäng denna svårfiskade förmiddag.

100424 - Blänkaren

Kustfisketävlingen Blänkaren, som flyttats fram från mars, skulle tillslut avgöras.

Jag steg upp klockan fem för att något senare skrapa bort is från bilrutan och styra bilen mot Hammars backar. Kämpade med flugspöet drygt en timme innan vågornas hockeytacklingar vann över tålamodet. Åkte vidare till Engelskan för att göra några kast i lugnare vatten. Ett stort plask inom kastavstånd fick upp fiskehumöret men tyvärr uteblev hugget. Åt frukost hos Per-Olof i sekretariatet för att sedan bege mig till Fiske och Sportboden för att jobba tio till tre. Kvart över tre var jag tillbaka för ett sista försök, men utan framgång. Klockan slog fyra och det var dags att summera tävlingsdagen.

Resultatet blev fem invägda godkända havsöringar. Det var oerhört jämt då alla fiskarna hade Fulton mellan 1,0 och 1,1. Det var decimalerna som avgjorde. Johnny Mousten vann Spinnfiskeklassen med Fulton 1,092 och Jonas Nilsson vann Största-fisk-klassen med en fisk på 3,3 kg.

Övriga arrangörer:

Fiskedagbog.dk, Spinnstopp.se, Kustfiskedagboken, Henric.nu, Lustfiskarna.com och Fiske och Sportboden.

Text: David Altengård


Flugfiskeutrustning

Foto: David Altengård


Svanar

Foto: David Altengård


Blänkaren 2010

Foto: David Altengård

100418 - Engelska bryggans parkering
Foto: David Altengård