Havsöringsrapport

Januari 2011
110101 - Premiärkänsla

Den binära talföljden 110101 stavas med bokstäver Nyårsdag och för oss kustfiskare även Havsöringspremiär. December bjöd på en repris när det gäller snö och kyla. Även mitt nyårsfirande likande fjolårets och jag vaknade bara några meter från kusten.

Klockan hade passerat halv nio när solen sakta gled över Östersjöns horisont. Jag gick längs stranden och tänkte att några imaginära kast får räcka i år. Premiärkänslan infann sig när årets första solstrålar träffade mitt ansikte och jag påmindes om varför jag är kustfiskare.

110130 - Första passet

När solen stod som högst kunde jag inte motstå att ge mig ut trots en kall natt. Klarblå himmel och gnistrande snöfläckar mötte mig vid Hammars backar. På krönet blickade jag ut över kustlinjen och andades in lite havsluft. Vadarna kändes sådär obekvämt bekväma som de ska göra och efter ompackning hade jag rätt grejer i rätt ficka. Fan vad skönt att rasta av sig med ett par timmars kustfiske tänkte jag och fortsatte ner mot revet.

Grumligt vatten och lite tång, men det kändes lovande. Provade färgglada kustwobblers och neon-Snaps. När blåstången tillslut behöll mitt Snapsdrag kände jag att det var dags att avsluta. Årets första kustfiskepass och en efterlängtad havsöringsäsong är igång.

Text: David Altengård

Mossbystrand

Foto: David Altengård

Hammars backar

Foto: David Altengård