Årets första fiskedag

David Altengård
Mars 2012

Jag citerar mig själv från 2007, året då jag blev kustfiskare på riktigt:

"När jag var sådär heltäckande våt som man bara blir av aktivt kustfiske gav jag tillslut upp."

I januari 2009 lät det så här:

"Först och främst fick jag kämpa för att få ner fötterna i dem styva skorna. Därefter fick jag bryta snörena mjuka för att sedan stappla till bilen stel som en tennsoldat. När jag till slut, på plats ute i vattnet, kunde röra tårna började is bildas i spöringarna och solen försvann retsamt snabbt."

Nu - i mars 2012 - inser jag att jag inte är samma kustfiskare längre. Jag har aldrig varit någon "Gunde-Svan-fiskare", men gott och väl en entusiast när det gäller havsöringsfiske.

Varför har jag förändrats? Kanske har jag blivit mätt efter fem säsonger. Kanske är jag mer rädd om känseln i mina fingrar. Kanske prioriterar jag den behagliga naturupplevelsen högre än den extrema. Slutsatsen är att en livsstil har gått och blivit ett simpelt fritidsintresse.

Men nu ska vi inte gå för långt. Jag tänker inte fälla ut en Baden-Baden-stol och meta mört från badbryggan. Att jag inte triggas av ett plötslig väderombyte innebär inte att jag slutat fiska havsöring. Det som måste redas ut är att förra årets Havsöringsrapporter blev "ett fåtal utflykter till havsöringsvatten". Därför avslutar jag i år rapportformatet och återupptar det först när entusiasten i mig är tillbaka. Nu till Årets första fiskedag (Ni som vägrar inse min insikt; läs Havsöringspremiär - två månader för sent)

Bilens instrumentbräda visade +10 och vattenföringen i Nybroån var perfekt. Sambo och hund följde med på en flugfiskeinfluerad promenad. Trots att förutsättningarna kändes bra och bilder i Nybroån-bloggen skvallrade om många Blänkare veckan som gått, uteblev huggen för min del. I vilket fall som helst var det skönt att "kasta av sig" lite.

Mer information om Nybroån: www.nybroan.se

Bredastensbron

Foto: David Altengård

Nedströms bron

Foto: David Altengård

Rhodesian Ridgeback - kräver fler plusgrader för att trivas medan husse flugfiskar

Foto: David Altengård