Havsöringspremiär

Gustav Hjalmar
Januari 2013
Lördag

Den 5 januari vaknade jag av att solen sken in genom fönstret, klockan var halv nio. Direkt när jag satte mig vid frukostbordet så kände jag hur fiskesuget ökade med samma takt som kaffet gled ner i strupen. Ett premiärfiske i Nybroån hade inte varit fel tänkte jag.

Jag och David hade egentligen bestämt fiske på söndagen, men jag kunde inte bärga mig. Jag satte mig i bilen med riktning mot Ystad, var tvungen att införskaffa några flugor hos Per-Olof i Fiske och Sportboden. Klockan blev elva innan flugan hamna i vattnet. Jag träffade på några bekanta ansikten vid golfbron, det var några från fiskeklubben. Vi snackade en stund, de hade haft hyfsat fiske under morgonen. Jag började fiska mig nedströms utan någon lycka. Men visst fanns det fisk i ån, jag såg ett par som gjorde glädjehopp.

Efter ett par timmars fiske nedströms golfbron så gick jag uppåt. Där högg årets första havsöring. Vi stångades i några minuter innan den fick sin frihet tillbaka. Färgen var ljus och fin på fisken, men den var lite smal för att få åka med hem.

Söndag

Denna dag var det dags för David att svinga sitt flugspö för första gången detta år. Väderförhållanden var riktigt bra med gråmulet och temperatur på 4-5 grader. Vattennivån var kanon och färgen på vattnet var även den perfekt. Vi tacklade våra spön och började fiska vid elva tiden. Precis som dagen innan när jag fiskade själv så började vi vid golfbron och fiskade oss nedströms. Vi träffade en kille som fiskat en bit längre ner och han hade fått sju öringar på kort tid.

Det dröjde en timme innan jag lyckades lura en öring. Den var silvrig och fin men precis under längdgränsen. Efter återutsättande så gick jag med nöjda steg till David och kunde skryta om dagens första. Efter en trevlig fika med snack om livet, livskvalité och fiske gick jag och David uppströms. Det dröjde inte länge innan David lyckades kroka en liten sprallig öring. Den trasslade in sig i vassen men till sist lyckades vi få loss både fisk och fluga. Vi fortsatte att fiska uppströms men utan resultat.

Klockan närmade sig två så vi bestämde oss för att gå nedströms igen. Jag hittade en liten strömsträcka som var inbjudande men svårfiskad. Jag satte fyra flugor i trädet ovanför ån men lyckades även fånga 3 öringar runt 45 cm. Bytte plats med David efter en stund men det blev inga fler.

En helt fantastisk fiskehelg med trevligt sällskap och härliga upplevelser. Början på året lovar gott, hoppas att fisket och vädret håller i sig.

Årets första (Gustav)

Foto: Gustav Hjalmar

Gustav med böjt spö

Foto: David Altengård

Redo att kroka av

Foto: David Altengård