Gäddflugfiske i Kabusaån

Augusti 2011

Beväpnad med flugspö och en flugask fylld med överdimensionerade flugor begav jag mig till Kabusaån. Jag fiskade mig uppströms och såg flera gånger hur gäddor på 25-40 cm aggressivt anföll min ca 25 cm långa fluga. Endast två av dessa hugg resulterade i landade fiskar, men det var i alla fall väldigt kul att titta på.

Efter ett tag kom jag till en plats där jag förra sommaren tappade en grov gädda, och redan på första kastet sög det till i linan. Min första naiva tanke var såklart att det var samma gädda som förra året men det visade sig snabbt att så inte var fallet. En kort stund senare kunde jag landa en liten men pigg gädda på 1,7 kg.

En timme och ett flugbyte senare började jag åter att fiska mig tillbaka nedströms. Halvvägs tillbaka till mynningsområdet såg jag hur det blänkte till under vattenytan tio meter ifrån mig och kände hur löslinan slets ur mina händer. Jag gjorde mothugg och kände äntligen ett tungt "gung" i spöet. Fighten blev, som alltid på flugspö, något helt annat än på spinn eller jerkbait och fisken som var i väldigt god kondition gjorde både luftsprång och ett flertal rusningar på djupet.

Drygt 10 min senare kunde gäddan lyftas i land och vägas till 5,8 kg med en längd på 92 cm. Denna fisk fick bli avslutningen på dagens och sommarens gäddfiske.

Text: Hampus Ekelund


Gädda 5,8 kg

Foto: David Altengård

Hampus med nytt PB i kategorin "Flugfiskad gädda"

Foto: David Altengård