Gäddsafari i Karlskrona

April 2007

Lika säkert som natt följer dag, följer även gäddan vårvärmen. David som nyligen avslutat sin havsöringsäsong kände för ett avbrott från kusten och ville satsa på något annat. Några korta samtal via Internet och vi kom överens om en helg då skärgårdsgäddan stod högst på listan. Redan veckorna innan hade jag och Peter (en vän genom skolan) tagit gäddor upp till 6 kg. Helgen kom och DMI (Danmarks Meteorologiske Institut) hade lovat bra väder. David kom upp sen fredag och jag och Ida (flickvännen) mötte honom vid bussen. Efter lite löst snack om morgondagens planer gick vi och la oss.

Som avtalat kom Peter och hämtade oss strax innan klockan tio på lördagens morgon. Ett snabbt stopp på Preem för att köpa engångsgrill och korv sen var vi redo för en hel dags gäddfiske. Första stoppet blev Västra mark, där de flesta av årets gäddor krokats. Väl på plats upptäckte vi att DMI hade missat att berätta om blåsten för det blåste mer är deras 6 m/s, närmare det dubbla. Men vi körde på med tanken att lite blåst har aldrig skadat någon. Under timmen vi stod där vid viken såg vi två båtar längre ut fotografera en ganska ordentlig gädda. Efter två timmar lämnade vi viken och vandrade vidare västerut. Snart hojtade David till och dagens första landades, en mindre gädda runt halvkilot. Vi fiskade från klipporna som varit så bra tidigare utan vidare resultat och framåt middag fick det vara nog. Vi avbröt fisket på Västra Mark och begav oss till Saltö.

Väl på Saltö tändes engångsgrillen och korv med bröd fyllde tomma magar samtidigt som vi bollade den ena historien efter den andra. Mätta och belåtna gick vi ut på klipporna och började fiska. Här fanns djupa avsatser och grunda vikar men inga gäddor. Vid sex åkte vi tillbaka till Västra Mark. Där såg det lika giftigt ut som det alltid gör och det tog inte många minuter innan "giftigheten" bekräftades med en ordentlig virvel efter Peters vobbler. Nu var känslan på topp hos alla tre. Två svanar gjorde upp i en kaskad av vatten samtidigt som mitt Atom-drag genomsökte alla vattenskikt. Plötsligt tog det tvärstop och ett snabbt mothugg gav en rusning till svars. Dagens andra gädda var äntligen krokad. En fin gädda strax över kilot återfick sin frihet efter fotografering.

David som inte känt något sedan i morse stod på andra sidan udden och blev helt paff då en liten gädda kom flygandes ur vattnet efter hans drag. Strax efter händelsen kom Peter runt hörnet och David berättade om vad som nyss hänt. Upptagen av berättandet slutade han hemtagningen av sin Zalt-wobbler. När han sedan började ta hem betet hade han mer än en Zalt-wobbler i andra ändan. "Vad i helvete?" utbrast David och när ett hyfsat gäddhuvud når ytan ändrades uttrycket till "Shit". Efter en kort fight kunde gäddan landas och fotograferas. Vågen visade 4.2 kg innan den släpptes tillbaka. Solen hade nu gått ner och kylan började göra sig till känna. Vi tyckte att det var läge att avsluta helgens gäddsafari och vi begav oss så småningom tillbaka till bilen.

Texten som finns på askarna till Zalt stämmer ändå ganska bra; "Zalt - Kung i undre världen".

Text: Niklas Leijon


Skärgårdsgädda

Foto: David Altengård


David med helgens största

Foto: Niklas Leijon


Niklas gör några sista kast

Foto: David Altengård