Höstdag vid Kejsardammen

November 2007

Fan också? Det var det första jag utbrast när jag, David och Joakim kom fram till Kejsardammens sjökant. Givetvis hade jag fått med mig ett två-hands laxspö klass 10. Denna fisketuren börjar ju bra tänkte jag då jag lämnade dammen och körde till Svarte igen för att byta spö. Väl tillbaka med annat spö kunde jag äntligen börja fiska.

Kejsardammen, en liten put-and-take-damm nära Snogeholmssjön, ligger inramad i naturskön skog och därmed ganska avskärmad från vind. Sjön låg mestadels blank och fin, men då och då blåste det till så att höstlöven flög som såpbubblor över vattnet.

Utöver vi tre fanns det ett gäng till som fiskade i dammen. En av dessa som spinnfiskade tog sina två regnbågar i rask takt medan vi vispade våra flugor till förbannelse. Vi spenderade mesta tiden nere i ena hörnet där vinden låg på och hela Snogeholmskogens löv samlades. Vår tanke var att maten också skulle finnas där, och helt fel hade vi inte. Med jämna mellanrum bröts lövtäcket av ordentliga vak. Vi provade det ena efter det andra, torrt, vått, litet och stort men in get verkade intressant.

Timmarna gick så även kopparna kaffe och varm choklad. Huggen uteblev för vår del, men i ett kort ögonblink verkade något vara efter Joakims ljusa fluga, förmodligen en fisk. Till sist fick vi erkänna oss besegrade av Kejsardammens regnbågar och vi vandrade tillbaka mot bilarna. På hemvägen stannade vi till vid Charlottenlundsån, Svarteån och Skivarpsån (havsöringreproducerande åar på sydkusten) för att hälsa de vandrande havsöringarna lycka till på deras otroliga färd uppströms.

Text: Niklas Leijon


David sträcker ut fluglinan

Foto: Niklas Leijon


Joakim och Niklas

Foto: David Altengård