Laxjakt på Västkusten

Augusti 2005
Dag 1

Äntligen var det dags för avfärd. Efter två timmars bilfärd nådde vi Hallandsåsen och tyckte det var ett passande tillfälle att ta en bensträckare. Strax innan kl 10 nådde vi Lagan. Efter fiskekortsinköp började första fiskepasset. Jag hjälpte Hampus med att få rätt med två-hands-kasten medan David och Joakim stod och vispade med sina en-hands-spö. Det dröjde inte länge innan fisk visade sig, inga större, men det var lax. Så småningom gick vi uppströms till "PK Hall" som är en välkänd flugfiskepool i Lagan. När vi anlände lyckades en festlig Japan kroka en fin blanklax runt 2,5 kg.

Efter en kort lunch på Roffes Grill i Laholm var vi tillbaka vid älven igen. Vi började på en plats som hette "Sälhunna stenen" och fiskade oss nedströms. Vi stannade på platser som såg fiskbara ut men fick tyvärr ingen utdelning. Så småningom slog klockan 16 och det var dags att checka in på Laholms Vandrarhem som skulle förbli vår "bas" de kommande två dagarna.

Kvällen kom och med den, mörkret. Innan dess hann vi med ett kort fiskepass vid mynningen. Detta blev mer eller mindre en lektion för de andra gällade kastteknik med två-hands-spö.

Dag 2

Vaknade redan 04.30. Snabbt begav vi oss ner till PK Hall. Ganska omgående upptäckte vi att det fanns mycket fisk som slog i ytan trots att kraftverket i Laholm inte hade släppt på vattnet än. En timme senare såg vi hur stenarna vi nyss stått på försvann under det stigande vattnet. På mindre än 5 minuter steg vattennivån minst tre decimetrar. Vi fick behålla PK Hall för oss själva i ungefär en timme, sen kom det folk på löpande band. Pratade lite med lokalbefolkningen om fisket i Lagan och fick ett och annat tips inför nästa resa. Så småningom lämnade vi den högt befolkade PK Hall och vände bilen mot Ösarps ö några km nedströms. Där mötte vi en mycket fin, och lång flugfiskesträcka med goda vadningsmöjligheter. Här åt vi korv och njöt av sommarsolen. Fisket bedrevs fram till 14.30 och som tur var åkte i alla fall EN av oss till stan med ett leende. Den personen var Hampus som lyckats lura en liten abborre strax ovanför strömmen.

Hemma vid vandrarhemmet bestämde vi oss för att vila upp oss. Vi vakande lagom till kvällsfisket men upptäckte ganska snart att kraftverket slutat släppa vatten. Smått besvikna körde vi runt i landskapet och letade efter en beryktad å med laxtrappor. Efter en timmes farande kors och tvärs gav vi upp och vände blickarna mot vandrarhemmet igen. Dagens sista timmar användes för att planera morgondagen, som var vår sista fiskedag.

Dag 3

Bestämde oss för att ta en sovmorgon, och kravlade oss ur sängarna vid halv 8. Vi hade beställt en frukostbuffé som var riktigt bra. Dagens första stopp blev Ösarps ö. Lagom laxväder gjorde att det kändes riktigt bra, men trots att David hittade en fyrklöver så hade vi ingen lycka. De sista timmarna innan hemresan fiskade vi av PK Hall en sista gång. Där fick vi höra att fyra laxar tagits på mindre än en halvtimme. Kändes ju bra, men den känslan försvann ganska fort. Ingen kände något under tiden vi vistades där och vid 17 tiden var det dags att avsluta fisket och vända bilen söderut.

Ska jag summera resan med två ord så blir det "Ganska lyckad". Vi hade tur med vädret, provade på något nytt och hade mycket skoj under hela resan. Jakten fortsätter nästa år…

Text: Niklas Leijon


Joakim rollar ut fluglinan

Foto: David Altengård


Niklas vid mynningen

Foto: Joakim Bossner


Joakim i morgondimma

Foto: David Altengård


Hampus vid en strömnacke

Foto: Joakim Bossner