Nättrabypremiär

Niklas Leijon
Mars 2012

Vi kastade oss i bilen, långt innan vi själva visste vad vi hette. Efter tio minuters mörkerkörning var vi på plats, men mörkret gjorde att vi inte kunde börja fiska förrän halv sju. När väl solen hade stigit upp övergick minusgrader till plusgrader och isen i spöringarna tinade upp. Flödet i ån var oväntat kraftigt och många platser kunde ge ett ofrivilligt dopp. En halvtimme in i fisket knyckte det till i linan och en mindre öring gjorde ett akrobatiskt nummer över ytan och kastade ut den fiskimiterande flugan.

Timmarna gick utan minsta tillstymmelse till liv. Två mindre blanka hade kommit upp och åkt tillbaka bland de andra flugfiskarna och när klockan närmade sig sen eftermiddag kände vi att vi hade fått nog. Innan hemresan passade jag på att ta några bilder och lätt Alexander känna lite på flugspöet. Vi stannade vid en av hålorna längs strömmen och jag instruerade honom lite i strömflugfiskets ädla konst. Inom kort började Alexander få in "snitsen" i kastandet och linlängden ökade allt eftersom tekniken förfinades.

Vi bytte av varandra och kom in på ämnet "hugget" och dess hur, när och vad man bör göra och tänka på. Rent metodiskt lade min ena hjärnhalva den orangea rävhårsflugan vid andra sidan ån samtidigt som den andra hjärnhalvan diskuterade "suget" man ofta känner i linan vid hugg. Alexander påpekade flugans fina placering.

Sekunderna senare sög det till våldsamt och ytan exploderade. Mothugget kom som en ren reflex och Alexander var medvetande om fisken innan mig. När aktivitet i ytan inte gav resultat gick fisken ner på djupet och stångades bland trädrötter och sten. Ett raskt beslut togs och jag hoppade ner på de översvämmade trädrötterna och tog mig runt trädet tillbaka på fast mark igen. Kampen fortskred och till sist kunde fångsten bogseras in på den översvämmade gräsmattan. En 2,8 kilo tung nystigen blank silvertorped värdig namnet fick följa med hem. Väl hemma mättes och filéades hon inför kommande matlagning. 61 cm vilket gav en konditionsfaktor på 1,234 som blev en ny topp för mig.

Kvällens flugfiskelektion hade gått från teori till praktik. Som "lärare" kan det inte bli mycket bättre än så. Det påstås att havsöringsfisket i Nättrabyån blir bättre med ökande temperatur. Detta kan bli en spännande vår...

Mer information om Nättrabyån: www.nattrabyan.org


Nättrabyån

Foto: Niklas Leijon


Niklas med 2,8 kg havsöring

Foto: Alexander Ek

Konditionsfaktor 1,234

Foto: Niklas Leijon