Utan vadare på Österlen

David Altengård
Februari 2014

Jag och Gustav skulle fiska, så var det bestämt. Tanken var Nybroån då vi båda är medlemmar i fiskeklubben YFS. Problemet var att inte bara snögubben hemma i trädgården runnit iväg. Frostfria nätter och tillika regn hade förvandlat Nybroån till en flod av O´boy eller islatte om du så vill. Ändrade planer - Österlen nästa.

Den (sorry Gustav) gamla Saaben susade fram över slätten och med hav i sikte innan Gladsax förberedde vi oss mentalt för ett solbad i Prästens badkar. För er som saknar lokalkännedom kan jag förtydliga att vi var på väg mot Vik norr om Simrishamn.

Stenblocken var lika inbjudande som superhala och den starka medvinden ökade kastlängden ungefär lika mycket som lågvattnet försämrade tron på napp. Några kast blev det. Även om kaffe, korv och socialt utbyte numera är viktigast. Allt från film till chiliodling avhandlades samtidigt som tändvätska hälldes på den uttorkade engångsgrillen från i somras. Jalapeno-korv sköljdes ner med Sir-Taste-A-Lot-öl och lite choklad delades till kaffet. Vi var några stycken som fiskade kring och kanske även ståendes i Prästens badkar, dock utan att se till något Österlen-silver.

Vidare till Vårhallen och några snabba kast för att sedan avsluta nere vid Gislövshammar. Trots att vi varken såg eller kände någon fisk kan jag starkt rekommendera dessa tre platser. Vackra miljöer som är enastående för kustfiske utan vadarbyxor.

Gladsax-wobbler redo vid Vik

Foto: David Altengård

Avslutning vid Gislövshammar

Foto: David Altengård