Vi hade i alla fall otur med vädret
...och vi hade i alla fall tur med vädret

David Altengård
Juli 2014
12 juli

Jag och Gustav jobbade tillsammans i Fiske och sportboden med tanken att åka till Vombsjön efter stängning. Väderprognosen var enligt mig ganska dyster. Gustav som längtat hela veckan efter abborrfiske var mer optimistisk och sa att det blir nog inte så mycket regn. Vi tittade på diverse väderprognoser och trots en Klass-1-varning med beskrivningen "Risk för stora mängder regn" lyckades Gustav övertyga mig med frasen "Vi hinner fiska innan det börjar regna". Jag i min tur övertygade Joakim och en smått stressad Gustav gasade iväg med fokus på båtplatsen och att snabbt komma igång.

Vi lastade båten och styrde ut på en nästintill blank sjö utan regnstänk. Fisket var trögt och det dröjde länge innan alla känt fisk. Periodvis jagade abborrar i ytan, vilket distraherade oss från att det började duggregna. Duggregn blev till sommarregn och sommarregn blev till ösregn. Nu kunde vi inte blunda för att väderprognosen trots allt stämde. När ösregn gav sin rätta innebörd, dvs att man öser ur regnvatten ur båten gav vi upp. Genomblöta satte vi oss i bilarna, satte på stolsvärmen och konstaterade att det blev ett äventyr vi sällan upplever nu när vi blivit solskensfiskare.

22 juli
Jag och Joakim (Gustav kunde inte) kom tillbaka till samma plats vid samma tid men med strålande solsken. Vi hade dessutom djupkarta och koordinater för att hitta de bästa platserna. Vi fiskade i stort sett på samma vis som förra gången med lite bättre humör på grund av det fina vädret. Hur gick det då? Ännu sämre. Joakim tappade en abborre vid båtkanten, något mer blev det inte trots att vi fiskade fram till mörkrets inbrott. När båten närmade sig båtplatsen och luften blev svalare än ute på sjön slog det oss att det kanske blivit för varmt. Abborrfiske är förknippat med sommarvärme men kanske inte så här varmt i vattnet. Någon teori måste man ha. Nytt försök nästa år!


Regn

Foto: Gustav Hjalmar


Ännu mer regn

Foto: Gustav Hjalmar

Tur med vädret

Foto: David Altengård