Lyckat påskfiske

April 2006

Så var det åter dags för den årliga premiären i Björkadammen. För mig ligger denna tradition varmt om hjärtat så det var med många minnen i bagaget jag synade mina färgglada regnbågsflugor och kollade så alla grejor var på plats innan avfärd. Färden gick genom ett böljande landskap där vårtecknen var många och premiärkänslan växte sig allt starkare i takt med att avståndet till dammen minskades.

Vi möttes av en minst sagt fullpackad parkering, tydligen var det fler som inte ville gå miste om årets fiskestart. David skyndade sig snabbt till andra sidan av dammen för att leta upp bra platser medan jag och Joakim tog plats i kön för att införskaffa fiskekort. Runt hela dammen stod folk redo att göra sitt första kast. I gammal sann premiäranda fick vi uppleva ännu en komisk incident. Två juniorer stod och blötte sina flugor när en av dem fick hjärnsläpp och la ut sin fluga lite för långt. Till sin förfäran var en regnbåge inte sen med att fatta tycke för flugan så fort den slog i vattnet och skandalen va ett faktum. Små skratt avlöste varandra när det gick upp för allt fler vad som hade skett. Det var bara för junioren att snällt lägga ner spöet och hoppas på att fisken var kvar vid starten.

Nu var det bara sekunder kvar och vi ställde oss redo att börja fiska. Plötsligt började min vänstra granne att kasta och vi tittade frågande på varandra, hade startskottet gått av utan att vi hört de? Uppenbarligen var så fallet då allt fler människor började kasta och i en ren kedjereaktion var snart alla i full färd med fisket. David krokade en vacker regnbåge på första kastet som efter en stund kunde landas utan större besvär. Jag kände hur regnbågarna drog i svansen på min montana men de var ytterst försiktiga och jag bommade några hugg i inledningen. Plötsligt kom ett bestämt hugg och jag visste direkt att denna var ordentligt krokad. Även denna landades utan större besvär. När klockan passerat tio bestämde vi oss för att avsluta fisket och vi kunde väga in två fiskar på 1,4 resp 1,3 kg.

David rapporterade senare att han och Joakim åkt till sydkusten på eftermiddagen. David hade glömt vadarna hos flickvännen vilket inte gav honom så många alternativ vad gällde fiskeplats. Några kast senare skulle det visa sig att ett par glömda vadare inte är hela världen. Efter en nervös drillning och lite assistans av Joakim kunde en vacker blänkare på 2,25 kg landas. En magnifik fisk som glittrade ikapp med vårsolen denna påskafton.

Text: Claes Norstedt


Regnbågar från Björkadammen

Foto: David Altengård


David med 2,25 kg blänkare

Foto: Joakim Bossner