Äventyr i Blekingeskärgård

Maj 2006

Eftersom jag för nuvarande bor i Karlskrona har vi sedan länge pratat om att fiska gädda i Blekingeskärgård. Fredag kväll anlände David och Hampus för att sedan kunna ägna hela helgen åt gäddfiske.

Dag 1

Vi klev upp vid åtta tiden, tog en snabb frukost och packade bilen. Vårt första stopp blev Dragsö där vi fiskade av en grund ganska stor vik utan framgång. Efter korvgrillning bestämde vi oss för att besöka ortens fiskeaffär för lite fisketips. Detta ledde till ett besök vid Nättrabyån, någon mil utanför Karlskrona. Vi fiskade oss nedströms och vid gränsen till kusten lyckades Hampus tillslut landa en abborre kring 3 hg. På vägen tillbaka lyckades även jag och David lura några små abborrar. När vi fått nog av abborrfisket åkte vi tillbaka till skärgården. Vi hittade en fin vik vackert inramad av meterhög vass som riktigt luktade gädda. Men trots förhoppningarna blev det inget och när den värmande vårsolen gått ner avslutade vi dagens fiske.

Dag 2

Vi kom överens om att göra ett nytt försök i viken som luktade gädda men som vägrade dela med sig. Idag fortsatte vi vidare och hittade så småningom klippor vackert belägna mot djupare vatten, idealt för gädda tyckte vi. Men huggen uteblev och det vara bara att gå vidare till nästa vik. Här gassade solen på ordentligt och plötsligt bestämde sig gäddan för att bevisa att den verkligen fanns. Tio minuter innan vi tänkt avsluta helgens fiske fångar David helgens första och ända skärgårdsgädda. Den knappt 30 cm lång gäddan räddade helgens fiske, lite i varje fall. På vägen tillbaka såg vi två huggormar, intressanta djur man inte ser så ofta.

Innan David och Hampus åkte hem bestämde vi oss för att fortsätta jakten på skärgårdsgäddan en annan gång. Kanske blir det ett nytt försök redan till sommaren.

Text: Niklas Leijon


Niklas och Hampus

Foto: David Altengård


Hampus i en skärgårdsvik

Foto: David Altengård