Skärgårdsrapport

Maj 2008

Efter att ha bott i Karlskrona i nära tre år har man nu börjat lära känna vattnen i och omkring Karlskrona skärgård. Alla öar, vikar och klippavsatser bidrar till något alldeles speciellt och att Blekinge skärgård är känt för sina stora gäddor bidrar till lite extra spännande fiske. Under de tre gånga åren har jag sett större och framförallt vackrare gäddor än någonsin tidigare. Totalt under min vistelse här har jag fångat ett 30-tal gäddor på både spinn och fluga.

Solnedgången var sagolik så hemtentamen fick ersättas med en stunds frisk luft. Jag knallade lugnt och metodiskt ner till bryggan. Här finns betesfisken i mängder och där det finns småfisk finns det även gädda. Jag fiskar av området som jag så många gånger gjort den senaste tiden. Kastar några kast med jerken, tar några steg och kastar på nytt.

Tiden rann fort iväg och den timmen som jag avsatt åt fiske var snart slut. Jag vandrade bort till en plats precis bakom skolans kårhus som tidigare under året gett en 4-kilos gädda. Några meter längre bort är en vassrugg, nästa kast går dit och vattnet exploderar. Fisken är seg och håller sig under ytan, utom synhåll. Fisken följer till en början med lugnt och sansat men kommer plötsligt på andra tankar och kampen är igång. Med en enorm och tung kraftsamling blir fisken luftburen och dansar på vattenytan, gälarna utspända till max och kastar huvudet våldsamt fram och tillbaka i ett ivrigt försök att få loss skräpet mellan tänderna. Några rusningar följer men sen orkar hon inte mer och ger upp.

Jag lyfter något senare upp en praktfisk av sällan skådat slag framför kameran. Krokarna lossas och madammen får hennes frihet åter. Hon ligger lugnt på decimeterdjupt vatten några minuter innan hon bestämmer sig för att simma vidare. Då jag inte hade våg eller måttband med mig fick jag senare bedöma vikten utifrån bilderna. Efter åsikter från andra fiskare uppskattades vikten till kring 8 kg.

Skärgårdsgäddan, med sin otroligt vackra teckning är helt klart något speciellt och Blekinge skärgård lever upp till sin förväntan som "Storgäddans vatten".

Text: Niklas Leijon


8-kilos-gädda

Foto: Okänd


Närbild på Jerkutrustningen

Foto: Niklas Leijon