Skärgårdsrapport

Juni 2008

Jag fiskade med Emil (skolkamrat) en tidig morgon i början av månaden. Några små abborrar och smågäddor lyftes över bryggkanten med jämna mellanrum. Så småningom lugnade huggrushen ner sig och det blev ödsligt tyst. Plötsligt plaskade det till några meter ut och vi fick se en hyfsat fin fisk. Jag väntade runt en kvart innan jag kastade ut. Jerken jobbade hårt och efter ett tag gav det utdelning. Gäddan kamouflerade sig bra i vattnet och syntes bara när hon var strax under betet. Hon kom i full fart och kastade hela sin vikt över jerken. Mothugget kom och fighten var i full gång. Några rusningar senare gled hon in mot bryggkanten, landades och återfick sen sin frihet. Estimerad vikt cirka 6 kg. Några fler gäddor gick inte att lura men en och annan abborre kom upp innan det var lagom att vandra hem.

Efter ett utomordentligt trevligt midsommarfirande med flickvännen kom jag hem sent på söndagen, men lite tid fanns och fisket lockade. Vattnet låg blankt och inbjudande. Emil följde med ner för att utmana krokodilerna. Till en början verkade viken livlös med det ändrades ganska snart. Buster Jerk "Nemo" som David köpte åt mig några veckor tidigare stod för showen. Nemo syns oerhört bra på långt avstånd. Nemo försvann bakom en grön krokodil och till en början verkade fisken inte särskilt stor men det förändrades i samma sekund som madammen insåg sitt misstag och gjorde flera kraftiga och tunga rusningar. Emil fick bli kameraman och skötte jobbet mycket bra. Med tiden blev madammen tröttare och tröttare och tillslut redo för landning. En ordentlig fisk runt 8 kg som efter fotografering återutsattes.

Vid närmare titt på bilderna drar jag slutsatsen att madammen är samma madam som jag fångade i maj. Färgteckningen stämmer från punkt till prick vilket i sin tur väcker en del intressanta frågor om gäddors beteende, rörelsemönster osv.

Text: Niklas Leijon


8-kilos gädda fångas för 2:a gången

Foto: Emil Gedda


Niklas tackar för kampen

Foto: Emil Gedda