Skärgårdsrapport

Mars 2009

Ännu en vinter är förbi och våren börjar göra sig till känna. I Karlskrona började isen inte släppa sitt grepp förrän halvvägs in i mars. Den sista veckan blev det äntligen tillfälle för lite gäddfiske.

090328

En väldigt inbjudande kväll och första fiskepasset för året. Märkte ganska tidigt att kvällens fiske skulle bli kort. Efter bara tre fyra kast kände jag hur fingrarna domnade i kylan, men envisades med att göra två kast till. Halvvägs hem i det första uppenbarar sig en skaplig virvel vid Jerken men mothugget kommer för sent. Sista kastet lockar tyvärr inte till sig en återattack och jag går hem med stelfrusna fingrar. Total fisketid femton minuter. Fingrarna gav upp efter tio.

090329

Gårdagens virvel skickade rysningar i hela kroppen och jag insåg att gäddsäsongen har startat efter en ihärdig och dryg vinter. Lämnar inget åt slumpen och trär på både underställ, raggsockar, tjock tröja och vadarjacka. Idag ska det inte frysas. Alex (skolkompis) håller mig sällskap och vi vandrar ner till Polhem som nu väckt min nyfikenhet. Alex har redan tagit två gäddor de senaste dagarna. Beskedet kommer ganska omgående då det nyper till ordentligt efter bara fem minuters fiske. Gäddorna är småsega och långa pauser verkar vara det som gäller. Efter ett par rusningar får gäddmadammen syna gräsmatta och vi ser att hon tagit Jerken aggressivt på tvären. Jag estimerar vikten till omkring 3 kg och återlämnar henne till grabbarna i vassen. En halvtimme går utan minsta känning, man lämnar sakta verkligheten och börjar dagdrömma. En annan vän kommer förbi framåt kvällen och vi diskuterar fisket. Han verkar skeptisk till gäddfisket men byter ton när en mindre gädda kolliderar med Jerken på decimeter djupt vatten precis framför våra fötter. Vi avslutar sedan efter en givande dags fiske.

Text: Niklas Leijon


Niklas med en gädda på 4,8 kg

Foto: Oskar Sundh


Närbild på samma gädda

Foto: Oskar Sundh