Skärgårdsrapport

April 2010
100425 - Ronneby

Fiskekamraterna Björn och Jimmy hämtade mig vid Ronnebystation tidigare än vad som kan anses vara humant. "Early bird catches the worm" är ett ordspråk som man kommer att tänka på. Vi packar bilen och sätter kurs mot Aspan, en stugby strax söder om Ronneby hamn. Björn har bokat en båt och inom kort ät vi på vattnet och de första jerkarna bombarderar kusten.

Flera intressanta områden fiskas av utan resultat. Inte förrän vi kommer till en långgrund sandbank med en abrupt djupkant börjar det hända saker. Ett antal gäddor i mediumformat simmar omkring under båten och det dröjer inte länge innan en gädda nyper Björns Buster Jerk. En fet madam landas, krokas av och fotograferas innan hon återfår friheten.

Vi tar en bensträckare och grillar korv innan vi återgår till gäddjakten. Vi driver längs öarna och fiskar av alla vikar och bukter utan minsta intresse från gäddorna. På vägen hem träffar vi på ett väldigt spännande grund men inte ens här får vi hugg. Väl på land växlar vi några ord med campingpersonalen. De berättar att det i fjol togs en abborre på 1.6 kg. Stryker det omkring sådana riddare så är det dumt att inte komma tillbaka.

Text: Niklas Leijon


Gäddmadam på väg mot båten

Foto: Niklas Leijon

Björn med sin 4-kilos gädda

Foto: Niklas Leijon