Skärgårdsrapport

Maj 2010
100502 - Nättrabyån

Nättrabyån, strax väster om Karlskrona har 6 pooler med stor variation. Ån är mest känd för sitt sik- och havsöringsfiske, men artrikedomen är stor. Den finaste sträckan är utan tvekan flugfiskepoolerna 3 och 4 med sina fina strömmar och nackar.

Jag kryper ur sängen vid sju och någon timme senare sitter jag på bussen mot Nättraby. Väl på plats finner jag de två flugfiskepoolerna helt för mig själv med bra vattenflöde. Spänningen ligger på topp när de första kasten rullar ut över ytan. Här togs fisk nyligen. Trots att man står mitt i bebyggelsen är det lugnt och fridfullt. Enstaka bilar kör förbi men man känner sig ändå avskärmad från "vardagen". Fåglarna hälsar våren välkommen och jag bara njuter av lugnet.

Jag har kommit ner till slutet på pool 4 och byter till en större gulaktig fluga som syns bra i det humusfärgade vattnet. Inom loppet av några minuter drar det till i linan och spöet bugar sig till svars. Den känns inte avsevärt stor men förhoppningarna om öring eller regnbåge väcks. En karakteristisk grön nyans visar sig i ytan och förhoppningarna raseras, det är en gädda på cirka 2 kg. På väg tillbaka växlar jag några ord med en likasinnad. Kyrkklockan slår två gånger och det är dags att avsluta. Jag kommer återvända för revansch.

100526 - Karlskrona

Jag har sedan nyår lärt min kompis Emil flugfiskets ädla konst och ikväll var det dags för en träningsrunda. Jag tog med ett spö, en rulle och endast en fluga. Under kvällen fick Emil in snitsen i kastandet och hade dessutom två hugg. Själv missade jag tre hugg varpå den fjärde gäddan tog flugan för mig. En taskig knut var den felande länken. Emils framfart gjorde dock kvällen lyckad.

Text: Niklas Leijon


Nättrabyåns fiskesträcka

Foto: Niklas Leijon


Bifångst

Foto: Niklas Leijon