Skärgårdsrapport

Oktober 2011
111021 - Karlskrona skärgård

Kvällen innan skvallrade Alexander om det pågående fisket nere i gästhamnen. Missade meterlånga gäddor, kilotunga abborrar och betesfisk i kopiösa mängder. Hur kunde man inte låta sig lockas med på detta evenemang.

Det är inte en slump att många sportfiskare söker sig ner bland båtar och bryggor under hösten. Otaliga mängder småfisk samlas inne i hamnområdet och rovfisken plockar åt sig av godbitarna.

Alexander och jag anlände tidig förmiddag och satte igång med vårt bottenmete efter framförallt Abborre. Betesfisken lös med sin frånvaro men så småningom hittade vi stimmet bakom en stor flytbrygga. Ett ordentligt kast med kastnätet så var betesfisk en mindre sak att oroa sig över.

Vi krokade sporadiska några abborrar och en vilsen liten gädda. Någon timme innan solen stod i zenit knyckte det till rejält i spötoppen. Den typiska ivriga och ryckiga mönstret skvallrade om abborre men inte förrän lina började löpa av rullen insåg vi att det var en skaplig abborre det rörde sig om. Kroken satt oroväckande löst i överläppen men Alex var kvick med tumme och pekfinger. Några snabba foton senare slinker den otroligt vackert tecknade borren tillbaka ner i djupet.

På vägen hem pratade vi med den man som stod på bryggan mitt emot oss, som vi såg tampas med något stort tidigare under dagen. I påsen hade han en abborre på över kilot. Garanterat en av de adlade riddarna i skärgården innan den mötte sitt öde. Personligen en fisk jag skulle vilja se återvända till vattnet.

Text: Niklas Leijon


Ryggfena

Foto: Niklas Leijon


Niklas med en större abborre

Foto: Alexander Ek