Gäddpremiär på Sövdesjön

April 2010

Efter en onormalt lång och kall vinter var det äntligen dags för årets första ordentliga gäddfisketur. David och jag styrde färden mot Sövdesjön och kunde glädjas åt en klarblå himmel och förbipasserade flaggor som endast vajade lojt i vinden. Väl framme vid båtplatsen möttes vi mycket riktigt av i stort sett spegelblanka vikar, vilket passade oss utmärkt då det idag stod flugfiske på schemat.

Två äldre herrar ute på bryggan frågade oss vad vi skulle göra, och när vi förklarat att vi skulle flugfiska gädda, skakade de båda skeptiskt på huvudet, och medan den ene muttrade något om norrländska forsar och insekter, rekommenderade den andre oss att "mäska och meta" istället så kanske vi kunde få några abborrar i alla fall.

Vi lät oss emellertid inte nedslås utan rodde in i första bästa vik, ankrade och började sätta ihop utrustningen. Jag insåg genast situationens allvar när David högtidligt förkunnade att "om vi inte får någon gädda idag så blir det kustfiske nästa gång".

Efter många resultatlösa kast över grundområdena djupt inne i viken begav vi oss ut till en mer friliggande vasskant med något större djup. Kort därefter högg det på Davids zonker-fluga och efter en kort fajt och lite fotografering kunde dagens första gädda, på 2,7 kg, lyftas över båtkanten.

Efter denna prestation började magen att kurra, varför vi gick iland och startade den traditionsenliga engångsgrillen. Efter korvgrillningen prövade vi lyckan i ännu en grund vik men utan resultat. Vinden hade nu tilltagit lite i styrka så vi ankrade upp båten i lä vid en vasskant utanför viken. Jag missade ett mothugg och hade nästan gett upp när det plötsligt ryckte till i linan igen, och en liten stund senare kunde även jag landa årets första gädda; en liten på 1,8 kg.

Efter denna kvittering kände vi oss ganska nöjda för den här gången och styrde båten tillbaka mot bryggan. På vägen dit spekulerade vi i om områdets (vanligtvis) nattaktiva flygfän hade problem med dygnsrytmen. Vi hade nämligen sett både en fladdermus och, vad David bestämt hävdade var en kattuggla som förvirrat irrade omkring i solljuset.

Trots det klena resultatet kändes det som en ganska lyckad fisketur; vi hade i alla fall båda två "spräckt nollan" för 2010 och njutit av årets hittills finaste vårdag.

Text: Hampus Ekelund


2,7 kg gädda

Foto: Hampus Ekelund


Fikapaus

Foto: David Altengård

Årets första gädda...

Foto: Hampus Ekelund

...närmar sig båten

Foto: Hampus Ekelund

Hampus gädda tagen på flashfluga

Foto: David Altengård