Premiärfiske Strömhult

Gustav Hjalmar
Mars 2013

För några månader sedan skrev en gammal skolkamrat från Naturbruksgymnasiet till mig, han undrade om jag var sugen på att hänga med till Strömhult. Jag nappade på förslaget och bjöd med David som var riktigt taggad på att hänga med.

Tiden gick och vipps så var det dags för avfärd till de småländska skogarna. Vi möttes upp i Lund för att samköra upp kvällen innan fiskedagen. Vid nio när vi samlats i den stora stugan, kom de som driver Strömhult med två flaskor champagne och glas till hela gänget. Det visade sig att vi skulle fiska på premiärdagen. Korkarna rök av med en härlig smäll, och allesammans skålade in det nya fiskeåret.

På morgonen klockan åtta började fisket. David och jag startade på strömsträckan nedanför dammen. Jag hann bara kasta två kast innan det högg, fisken rusade rakt mot mig och jag hann inte ta hem slaklinan, så den bågen fick sin frihet åter. Några minuter senare högg det igen, en fin fisk som jag så småningom kunde landa. David landade samtidigt två regnbågar i poolen ovanför mig.

När klockan blev nio så gick jag och David för att äta frukost, och värma oss. Efter frukosten testade jag stället där David fiskat under morgonen och lyckades lura en riktigt mörk hane att hugga. Han gav en härlig fight i den strömstarka delen av poolen. Jag måste säga att en lekfärgad hane är riktigt vacker på sitt sätt, kanske inte den godaste matfisken men vacker för ögat tycker jag.

Huggperioden avtog allteftersom klockan närmade sig lunch. Vi samlades för gemensam lunch för att låta vattnet villa en stund. Solen sken och värmde riktigt bra, men det kom inte upp många fiskar under eftermiddagen. Tillslut så lossnade det för mig och vid tre kunde jag landa en båge på 2,3 kg i den nedre delen av ån.

Klockan blev fyra och det var dags att packa ihop sakerna och åka hem. Totalt blev det 25 landade regnbågar och 3 återutsatta brunöringar. Jag måste säga att Strömhult är en riktig pärla för en fiskare som gillar strömande vatten. Längtar efter att få fiska där under de varmare månaderna.

Gustavs tredje

Foto: David Altengård

Jimi och Gustav

Foto: David Altengård

Dammen med stugorna bakom

Foto: David Altengård