Påsk”kärringar” i grönt

Niklas Leijon
April 2014

Våren är kommen och likaså värmen. Madammerna gungar i vassen och vi ville inte störa spektaklet så Björn och jag hoppade i bilen och körde så långt ut i skärgården vi kunde komma. Vår slutliga destination blev yttersta spetsen på Sturkö, cirka en halvtimmes bilfärd utanför Karlskrona.

Väl framme väntade en fantastisk och något ovanlig skärgårdsmiljö till vad vi är vana vid. En barriär av små öar, befolkade av fåglar av alla de slag, hindrade Östersjöns vågskvalp och elände från att nå oss. Kristallklart vatten, lättande moln och en härlig vårvärme gjorde dagen till något av de bästa så här långt på året. Ovan seglade havsörn, trut och änder förbi i skyttetrafik och ute bland sten och tång lurade dagens första madam.

Minuterna gick nog att räkna på en hand innan Björn stod med gungande spö. En fin och färdiglekt gädda, 94 cm och 5,5 kg välte i det grunda med en brun färgad jigg i mungipan, något som kom till att bli dagens mest hatade bete, av mig. Efter en snabb fotosession fick madammen friheten åter.

Vi vandrade längs kusten och till min förtret upprepades samma scenario vid varje ny fiskeplats. Inom det första fem minuterna ropade Björn till och stoltserade med en gungande spötopp. Gäddorna visade ingen som helst intresse för mina flugor. Endast några efterföljare höjde pulsen lite då och då.

Fram mot middag när dimman rullade in stod det 9-1 till Björns fördel. Den fina leopardbotten vi hade fiskat på i timmar tog abrupt slut och ersattes av kal, tillsynes livlös storstensbotten och vi ansåg att bättre platser fanns på annan plats. Vi vandrade tillbaka till bilen, körde den slingrande skogsvägen tillbaka till civilisationen och rullade in på parkeringen vid Wämöparken.

Återigen, gav den där förbannade jiggen utdelning på första kastet och tillsammans landade vi dagens bjässe. En lekmogen, romstinn gäddtös i bästa kondition mättes, vägdes och fotograferades innan hon åter slank ner bland tången i det grumliga vattnet. 6,15 kg fördelat på 91 cm.

Några efterföljare senare fick det vara nog för denna dag och vi vände bilen hemåt.

Nu hänger vadarna på tork, tafsar knyts och nya gäddflugor byter av varandra i städet, redo för revansch!


Påsk"kärring" från Sturkö

Foto: Niklas Leijon


94 cm och 5,5 kg

Foto: Niklas Leijon


Dagens största gädda tagen vid Wämöparken i Karlskrona, 6,15 kg fördelat på 91 cm

Foto: Niklas Leijon