Nybörjare på Svaneholmssjön

Oktober 2009

Min bror fyller år första oktober och det var på tiden att han fick ett fiskeset i födelsedagspresent av mig. I samband med firandet bestämde vi oss för att boka in en dag med båt på Svaneholmssjön. Jag har dessutom bestämt mig för att börja flugfiska gädda som ett komplement till havsöringfisket.

Ingen av oss kunde ro, Marcus rulle låg nedpackad i sin låda och mina gäddflugor luktade fortfarande lack. Som erfaren sportfiskare kändes det konstigt att vi i denna situation framstod som fullkomliga nybörjare. Marcus hade uttryckt "det kan väl inte vara så svårt" angående att ro och jag hade provkastat mitt nyinköpta Pike Booster en gång tidigare.

Lite svordomar, vattenstänk i och utanför båten samt en sicksackrörelse över sjön ledde fram till en bra plats att ankra på. Marcus kastade riktigt rutinerat efter lite trassel inledningsvis och jag hade hyfsad linbåge trots ordentlig sidovind. Snart stramade fluglinan till och dagens första gädda närmade sig båten. Den var löjligt liten, men dock min första sen jag blev gäddflugfiskare. Något senare drog det till lite hårdare, men även denna var med gäddmått mätt ett yngel. Marcus kämpade på med både spinnare och wobbler men fick nöja sig med ett träningspass i den mycket realistiska roddmaskinen.

Text: David Altengård


Marcus tar det med ro

Foto: David Altengård


Första gäddan

Foto: Marcus Altengård