Torsk i skymningen

Maj 2005

David hade hört en hel del om bra torskfiske vid Löderups strandbad på sydkusten. Vi bestämde oss för att själva ta en titt. Ytan låg blank som en spegel. Vi valde hävd nummer två, sett från Kåseberga. Kanske för att det var den enda obemannade hävden där fanns. Vi upptäckte ganska omgående att fisk vakade strax utanför. Var det öring? De flesta vaken var ganska små men från ingenstans dök det upp en stor virvel. Hivade ut ett kustdrag, spinnstopp, spinnstopp och... Inte ett ända hugg! Lika lite i nästa kast, och nästa… Vi kunde inte tro det. Vaken fortsatte och det var som om fisken hånade oss. Jag gick upp till bilen och hämtade "Den stora väskan", med allt från 5 g spinnare till 40 g jiggar. Inget hjälpte. Men då, ur ingenstans, satte något tänderna i Davids lilla blå skeddrag. Spöet krökte sig långt ner i korken (han använde ett 7 fots spö), men rätade ut sig lika fort. Samma sak hände på andra kastet. Nu började det tydligen hända saker. David bytte till ett kopparfärgat Gnosjödrag. Denna gång small det och David utbrast med stor säkerhet "TORSK!". Och torsk var det.

Mörkret hade börjat falla och det blev allt svårare att se vad man håll på med. Plötsligt hörde jag att något falla ner bland stenarna. "Nej mitt drag" sa jag. Men draget var kvar. Fattade ingenting. Nu högg det ordentligt. Vartannat kast gav torsk och klockan hade blivit halv tio. Det var riktigt svårt att se, nästan omöjligt att se var fisken fanns inför landning. Jag krokade kvällens största torsk på cirka 1,5 kg. Draget satt djupt och vi hade ingen ficklampa. "Var fan är min peang?" Skrek jag. Givetvis var det den som tidigare trillat ner. Typiskt! Ner med fingrarna i gapet och lirka, lirka, lirka och till slut gick det att få loss krokarna.

Klockan slog 22 och huggrushen försvann lika fort som den kom. Vände blicken österut och såg att de sex fiskare som tidigare vadad ut i havet nu försvunnit. Det fick räcka för ikväll. Med lite hjälp från gatlyktornas ljus tog vi oss in till bilen. Tre torskar tog vi med oss hem, tillsammans 4 kg. De där mystiska vaken förblev okända. Var det torsken? Förmodligen... Men kanske selektiv öring? En sak är säker, nästa gång är det flugspö som gäller.

Text: Niklas Leijon


Skymning

Foto: David Altengård


6 kustfiskare

Foto: David Altengård