Gäddtrolling på Vombsjön

Joakim Bossner
November 2014

Klockan ringde 05:30. På med kläder, ner med frukost och iväg med bilen mot Vomb. Hans och jag hade bestämt träff vid Vombs östra sida i gryningen för att trolla efter gädda.

Hans är en van trollingfiskare som minst en gång varje helg är ute och fiskar. Oftast är det havet som gäller så idag var detta första gången som han trollade i Vomb. Tidigare har lågt vatten satt stopp då båten inte gått att sjösätta. Men den här gången var det perfekt. Allt lastades i båten och sedan ner med den i vattnet. Vi puttrade ut i en spegelblank sjö där dimman precis höll på att lätta i det orangea skenet från solen. Helt underbart, varför gör man inte det här oftare?!

Väl ute på sjön började vi välja bete. Vars tre wobblers på varsin sida, inte ett helt lätt val när det finns lådvis med olika modeller. Tillslut kom jag fram till vilka tre som jag skulle börja med. För rättvisans skull så var båtens regler, välj en sida och sätt bete på den. Hugger det på din sida får du den fisken därefter varannan fisk. Nu var det bara att vänta och se.

Har man inte ekolod eller digitalt sjökort med GPS så kan Maprika vara ett bra hjälpmedel, finns både till iOS och Android. Välj en bild t.ex. djupkartan över Vomb och matcha den med Google maps. Därefter så plottas din position in på djupkartan och du kan få hjälp att hitta grunden.

Vi använde Maprika tillsammans med ekolod för att bestämma rutten runt i sjön. Efter att ha kört åt väster till mitten av sjön så följde vi norra kanten österut. Efter en sväng tillbaka västerut i närheten av boj 4 var det äntligen dags. Ett av spöna på Hans sida hade löst ut och stod nu i en båge. Efter en kort fight så släpptes en gädda på 3-4 kg tillbaka. Var det nu äntligen dags att börja dra upp gäddorna. Nästa gädda som hugger oavsett sida är nu min. Vi bytte wobblers, men den som gav utdelning fick sitta kvar. Vi körde några vändor i samma område men inget hände. Betesbyte igen och vi fortsatte västerut.

Klockan var nu efter tolv, vi hade bestämt att vi skulle fiska fram till klockan ett då resten av dagen skulle spenderas med familjen. Skulle det inte bli någon fisk för min del? Då skrek Hans att det var hugg. Det var samma spö som tidigare och samma bete. Nu äntligen fick man känna på fisk. Såhär års blir det inte mycket till fight men tungt var det att veva in. När fisken kom närmare så kunde vi se att det var stor fisk, riktigt stor fisk. Jag hade tidigare sagt att det vore kul om jag får något över 8 kg. Nu var där något på kroken som troligen skulle göra att min önskan slog in. Hans stannade båten och tog upp övriga spön för att de inte skulle trassla in sig. Fighten var över rätt snabbt och vi kunde håva fisken. Vilken fet gädda! När vi hade mätt och vägt den så slutade det på 118 cm lång med en vikt på 12,8 kg. Nytt personbästa - tack för det! Efter vägning och fotografering fick gäddan gå tillbaka för att fortsätta äta och bli större så någon annan kanske får kampas med den igen.

Nu var det tid att bege sig hemåt. Vi hade betet i vattnet på vägen tillbaka men det blev inget mer, men jag är rätt nöjd ändå. Får se när nästa möjlighet ges att trolla gädda. Om jag känner Hans rätt så kommer han nog snart tillbaka till Vomb för att fortsätta jakten på storgädda. De finns ju där och det har vi bildbevis på.


Trollingbåt redo för sjösättning

Foto: Joakim Bossner


Hans styr i Hans båt

Foto: Joakim Bossner


12,8 kg = Nytt PB för Joakim

Foto: Hans Andersson